Denis Vičič

 |  Politika

Ustavite blodnjavi pregon novinarja Erika Valenčiča!

© Matic Zorman

Erik Valenčič, ki ga specializirano državno tožilstvo sumi, da je v dokumentarni oddaji Koalicija sovraštva izdal tajne podatke Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), se je na zaslišanju branil z molkom. »Vira ne bom nikoli izdal,« je dejal. Na sodni pregon novinarja se je »obesil« tudi korupcije pravnomočno obsojeni predsednik SDS Janez Janša. V tvitu ga je označil za »potencialnega terorista«. Fotograf Matic Zorman, ki je Valenčiča spremljal v Gazi, je v odzivu na nedopustni (sodni) pregon novinarja pozval, naj se ta »zabloda« neha. V spremljevalni fotografiji pa dodal, da je Valenčič tarča Janše predvsem zato, ker je v dokumentarcu razkril tesne povezave med stranko SDS in neonacističnimi organizacijami. Odzvalo se je tudi Društvo novinarjev Slovenije: »Zapis dvakratnega slovenskega premiera Janeza Janše prestopa vse meje dostojnega, sprejemljivega in spodobnega v javnem komuniciranju, obenem pa razgalja nadaljevanje razkroja politične kulture v demokratični državi in kaže zavestno ignoriranje odgovornosti za izrečene besede, ki bi morala biti pri politikih še posebej visoka.«

»Bodite pozorni na potencialnega terorista Erika Valenčiča,« je v angleščini tvitnil Janša in kratkemu besedilu dodal fotografijo, na kateri je nekdanji novinar Mladine s palestinsko ruto in kalašnikovim v naročju. Kratkemu zapisu je dodal uporabniški imeni ameriške obveščevalne agencije CIE in izraelskega zunanjega ministrstva – poskušal je torej pri pomembnih odločevalcih doseči, da bi Valenčiču ne dovolili več svobodno opravljati poklica in svobodno potovati. Novinarja je dodatno diskreditiral s hashtagom #airportsecurity, ki namiguje, da je novinar nevaren.

Valenčič je o Janševem tvitu spregovoril za MMC RTV Slovenije. Dejal je, da ga v SDS za skrajneža označujejo zato, da bi se izognili pojasnjevanju njihovih povezav z neonacisti: »Ko je bila predvajana oddaja Koalicija sovraštva - in verjamem, da ne gre za nobeno naključje -, so v SDS-u ugotovili, da sem 'anarhistično-islamski skrajnež', ker to v njihovih glavah nekako deluje. Ni naključje, da so do te 'ugotovitve' prišli takoj po oddaje Koalicija sovraštva. Mene obtožujejo, da sem skrajnež, za kar nimajo nobene osnove, da jim ni treba pojasnjevati vseh stvari, ki jih je oddaja razkrila, torej povezave z neonacisti, prirejanje poročila Sove, pa tudi ozadje izgreda, ki ga je izzvala neonacistična skupina 30. novembra 2012.«

V bran novinarju, ki ga tožilstvo preganja zato, ker naj bi izdal tajne podatke Sove – kar je novinar tudi že zanikal za MMC –, so se postavili na Mirovnem inštitutu. Opozorili so, da on in drugi trije sodno preganjani novinarji (Anuška Delić, Meta Roglič, Peter Lovšin) »raziskujejo teme, ki so v javnem interesu in so izjemnega pomena za slovensko javnost«. Valenčič je razkril krepitev rasističnih in neonacističnih gibanj, prikrivanje povezav med temi gibanji in političnimi strankami, prikrojevanje poročil o teh pojavih in dvomljivo vlogo obveščevalne službe. »Kazenski in predkazenski pregoni novinarjev, ki objavljajo informacije v javnem interesu, so v nasprotju s pravico do izražanja in svobodo medijev,« so še zapisali.

Pregon Erika Valenčiča, ki je poročal tudi iz Gaze in o obleganju Izraela napisal knjigo, je razburil tudi fotografa Matica Zormana, ki je Valenčiča spremljal na »novinarskih poteh« v Gazi in za serijo fotografij iz Gaze prejel nagrado Slovenia Press Photo za najboljšo reportažo.

V tvitu je zapisal: »Ustavite blodnjavi pregon novinarja Erika Valenčiča!« (v originalu: Stop the delusional prosectuion of journalist Erik Valenčič!) in pripel fotografijo z napisom: »Erik je razkril, da ima slovenska desničarska stranka SDS tesne povezave z neonacističnimi gibanji. Predsednik stranke SDS, Janez Janša, je zato Erika, v povezavi z njegovim poročanjem z Bližnjega vzhoda, označil za »potencialnega terorista«. Oblatil ga je, ob tem pa ignoriral poročilo o delovanju ekstremističnih skupin, ki ga je Erik razkril.«

Društvo novinarjev Slovenije je poleg obsodbe Janševega tvita opozorilo na to, da »pri tem politiku in njegovi stranki nikakor ne gre za prvi žaljivi in nekulturni napad na novinarje, v tem primeru in v času, ko se zaradi strahu pred terorizmom krepita represija in nadzor, pa lahko ima tudi negativne posledice za novinarjevo delo«. »Od politike zahtevamo, naj se odreče tovrstnim zlorabam javne besede, novo vodstvo TVS in uredništvo pa pozivamo, naj zaščiti poklicno in osebno integriteto svojih novinarjev,« so še zapisali iz društva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.