Darja Kocbek

 |  Svet

Cipras je Bruslju že takoj pokazal mišice

Zmaga Sirize v Grčiji očitno ne bo vplivala le na območje evra, ampak tudi na mednarodno politiko EU. Nova vlada pod vodstvom Aleksisa Ciprasa je sporočila, da ne podpira torkove izjave voditeljev držav ali vlad EU z grožnjo »o nadaljnjih omejevalnih ukrepih« proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini.

Cipras pravi, da Bruselj ni prosil za njegovo soglasje, preden je objavil omenjeno izjavo. Zato je bil eden od prvih njegovih ukrepov v vlogi predsednika grške vlade, da je evropski visoki zunanjepolitični predstavnici Federici Mogherini poslal uradni protest. Zunanji ministri članic EU bodo danes razpravljali o novih sankcijah proti Rusiji. Na tem zasedanju lahko nov grški zunanji minister Nikos Kotzias to odločitev blokira.

Strah pred Sirizo je v Bruslju očitno velik. Svetovalec za investicije Mike Mish Shedlock na svojem blogu opozarja na poročilo Financial Timesa, ki v svojem članku med drugim navaja, da je Siriza v Evropskem parlamentu že nakazala, kakšna bo njena zunanja politika, saj so njeni evropski poslanci lani zagovarjali številna proruska stališča, glasovali so tudi proti pridružitvenem sporazumu med EU in Ukrajino. Costas Isychos, ki je tiskovni predstavnik Sirize za zunanje zadeve, je lani sankcije Zahoda proti Rusiji celo označil za »neokolonialno bulimijo«.

Po Mishevi oceni je to dobra oznaka, ki velja tudi za trojko mednarodnih posojilodajalcev. Namen Mednarodnega denarnega sklada (IMF) namreč ni rešiti Grčijo, ampak oropati Grčijo v korist tujih lastnikov grških obveznic.

Agencija Bloomberg pa citira tvit Luisa Garciana, profesorja ekonomije na London School of Economics, da Ciprasove odločitve, zlasti sestava koalicije z »nacionalistično huligansko stranko«, vodijo proti izstopu Grčije iz območja evra. Če bi se hotel pogajati, bi šel v koalicijo z levo sredinsko stranko To Potami in ne bi nasprotoval sankcijam proti Rusiji.

Mish pravi, da je Garcianovo stališče smešno. V primeru sankcij lahko en glas proti prepreči dogovor. To je velika moč, še posebej, če preostalih 27 nekaj hoče od tebe. Ko pa govorimo o odpisu dolgov, Grčija nujno nekaj potrebuje od preostalih 18 članic evroobmočja. Ko imaš 18 glasov proti sebi, za pogajanja potrebuješ moč. Če bi Aleksis Cipras sestavil koalicijo s To Potami in soglašal s sankcijami proti Rusiji, bi položil vse karte na mizo in rekel »vzemite si tiste, ki jih hočete«.

Da ga bodo v Bruslju hitro vzeli resno, jim je moral dobesedno zabrisati opeko v obraz in jim tako jasno povedati, da bo uničil sankcije, če ne bo dobil, kar hoče. Sankcije so po Mishevih besedah seveda čista neumnost, zato je to, da v Bruslju dobijo opeko v obraz, natanko tisto, kar se mora zgoditi. Opeka bo po njegovem prepričanju zagotovila podlago za boljša pogajanja tudi o drugih zadevah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.