Cipras ne želi izstopa Grčije iz evroobmočja

Novi grški premier Aleksis Cipras je po pogovorih s ciprskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom dejal, da bi bil izstop Grčije ali Cipra iz območja skupne evropske valute hud udarec za Evropo in bi ogrozil stabilnost v vzhodnem Sredozemlju. Obenem je grški finančni minister Janis Varufakis napovedal, da se Grčija ne bo več zavzemala za odpis 315 milijard evrov dolga, ampak predlaga njegovo zamenjavo za obveznice. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker naj bi bil pripravljen na kompromis z Grčijo.

»Območje evra brez Cipra in Grčije bi pomenilo amputacijo jugovzhodne Evrope,« je poudaril Cipras. Dejal je še, da Evropa danes bolj kot kadarkoli potrebuje rast.

Tudi britanski finančni minister George Osborne je po srečanju z grškim finančnim ministrom Janisom Varufakisom v Londonu opozoril, da bi imel pat položaj med Grčijo in preostankom evroobmočja hude posledice za svetovno gospodarstvo, zato je vse strani pozval k odgovornemu ravnanju. Varufakis je ob tem za londonski dnevnik Financial Times (FT) dejal, da nova grška vlada predlaga zamenjavo dolga za obveznice. Predlagajo dve vrsti novih obveznic, od katerih bi bila ena vezana na nominalno stopnjo gospodarske rasti, druga, ki jo je imenoval »trajne obveznice«, pa bi nadomestile državne obveznice v lasti Evropske centralne banke (ECB). Omilil je tudi svoje nedavne izjave glede nesodelovanja s trojko mednarodnih posojilodajalcev, ki jo sestavljajo Evropska komisija, ECB in Mednarodni denarni sklad (IMF). Kot je dejal za FT, bo nova vlada v Atenah v praksi sodelovala s trojko. »A vlada nasprotuje pogajanjem s tehnokrati, ki jih pošljejo v našo državo uresničevat po našem mnenju nelogične programe,« je pojasnil.

Nemški časnik Handelsblatt je sicer poročal, da naj bi Juncker trojko celo odpravil in namesto nje ponudil kompromis, ki ga v Bruslju še iščejo. Namestnica tiskovne predstavnice nemške vlade Christiane Wirtz pa je medtem dejala, da Nemčija kljub nasprotovanju Grčije vztraja pri trojki. »Ni razloga, da bi se oddaljili od tega preverjenega mehanizma,« je povedala. Po njenih besedah tudi ni nikakršnih indicev, da bi se Evropska komisija nameravala odreči trojki.

Tudi španski minister za proračun Cristobal Montoro je zavrnil možnost spreminjanja pravil glede mednarodne pomoči Grčiji, pri čemer je poudaril, da je morala Španija prav tako spoštovati podobna pravila, ki so jih postavili mednarodni posojilodajalci.

Cipras je sicer v Nikoziji začel evropsko turnejo, s katero želi pridobiti podporo za svojo protivarčevalno politiko. V naslednjih dneh bo obiskal še Rim, Pariz in Bruselj. Srečal se bo tudi z Junckerjem, s katerim naj bi že govorila po telefonu. V pogovoru se je grški premier zavzel za pogovore Grčije z EU.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.