Še ena odločba zoper Telekom Slovenije

© Uroš Abram

Javna agencija za varstvo konkurence (AVK) je izdala novo odločbo zoper Telekom Slovenije, v kateri ugotavlja, da je podjetje zlorabljalo prevladujoči položaj na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom in dostopa do fizične omrežne infrastrukture.

AVK je v odločbi zapisala, da je Telekom prevladujoči položaj na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom zlorabljal s tem, da je od 1. januarja do 24. oktobra 2005 alternativnim operaterjem zavračal dostop do DSLAM in da od 1. julija 2005 do 22. septembra 2008 alternativnim operaterjem ni omogočil storitve naked xDSL. Kar se tiče dostopa do fizične omrežne infrastrukture pa je največji slovenski telekomunikacijski operater po presoji AVK prevladujoči položaj zlorabil s tem, da ni enako obravnaval sebe in alternativnih operaterjev. Neenaka obravnava se nanaša na pogoje za vzpostavitev kolokacij (informacije o razpoložljivosti infrastrukture). Poleg tega naj bi Telekom zavračal dostop do optike tudi tam, kjer ni bilo bakra, na razvezanih zankah pa naj ne bi dovolil prodaje svojih storitev širokopasovnega dostopa z bitnim tokom tretjim operaterjem.

Agencija je s predmetno odločbo odločila, da mora Telekom, če tega še ni storil, prenehati s kršitvijo v treh mesecih od prejema odločbe. Prav tako se mora vzdržati dejanj ali ravnanj in sprejemanja odločitev ali ravnanj, ki bi imela enak učinek. V preostalem delu v zvezi z ugotavljanjem zlorabe prevladujočega položaja Telekoma Slovenije je AVK postopek ustavila.

Telekom bo odločbo preučil in se nato odločil glede nadaljnjih ukrepov.

Anže Tomić je v zadnji številki Mladine pisal o nedavni odločbi Akosa, da sta tako Telekom kot Simobil kršila načelo internetne nevtralnosti, zapisano v zakonu o elektronskih komunikacijah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.