Odbora DZ pozvala k zakonskim spremembam na področju kazenskega pregona novinarjev

Odbor DZ za pravosodje in odbor za notranje zadeve sta se na predlog poslanske skupine Združene levice (ZL) sestala na skupni seji. Sprejela sta sklep, v katerem vladi predlagata, naj v najkrajšem možnem roku v DZ vloži spremembe kazenskega zakonika, ki bodo zaščitile novinarje pred kazenskim pregonom zaradi razkritja tajnih podatkov, v primerih ko za njihovo razkritje obstaja javni interes.

Poslanec ZL Miha Kordiš je pojasnil, da so jih k predlogu spodbudili aktualni (pred)kazenski postopki zoper novinarje, ki so obtoženi oz. osumljeni izdaje tajnih podatkov Sove.

Po predlogu naj se ne bi kaznovala oseba, ki javnosti razkrije očitno protipravni poseg države v človekove pravice ali temeljne svoboščine, ali pa razkrije zlorabo pooblastil s strani državnih organov oz. služb.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je na seji napovedal, da bo ministrstvo marca dalo v medresorsko in javno razpravo predlog sprememb kazenskega zakonika. Dejal je, da ima takšna zakonska rešitev tudi podporo predsednika vlade Mira Cerarja. Zakaj bo predlog sprememb kazenskega zakonika nared za razpravo šele marca, pa je minister utemeljil z besedami, da je zakonik eden najbolj občutljivih delov zakonodaje in terja še nekatere druge popravke. Izrekel je tudi podporo sklepu, ki sta ga sprejela odbora.

Generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije Špela Stare je predlog zakonske rešitve, ki jo zagovarja ministrstvo za pravosodje, označila za preozko. Po njenih besedah bi moral kazenski zakonik po novem določiti, da objava tajnih podatkov, ki je v interesu javnosti, ni kaznivo dejanje. Aktualne (pred)kazenske postopke zoper novinarje pa je označila za grob poseg v svobodo izražanja.

Kot smo že pisali, je pred tedni tudi Sindikat novinarjev Slovenije ob primeru novinarja TV Slovenija Erika Valenčiča, že četrtega novinarja, ki je izpostavljen pregonu kazenskih organov po ovadbi Sove, pozval k zakonski ureditvi imunitete vira. Jure Trampuš je v aktualni številki Mladine opravil intervju z Valenčičem. Tožilstvo poleg Valenčičevega primera vodi še postopke zoper novinarko Dela Anuško Delič in novinarja Dnevnika Meto Roglič in Petra Lovšina. O primeru Anuške Delič je v Mladini Borut Mekina zapisal, da v času informacijske revolucije v Sloveniji še zmeraj velja stari režim: do medijev napadalna zakonodaja, ki je nastala iz političnih razlogov v času prve Janševe vlade.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.