Darja Kocbek

 |  Družba

Lastnikom virtualne valute bitcoin grozi nova velika izguba

Znak digitalne valute bitcoin

Znak digitalne valute bitcoin
© www.bitcointrading.com

Spletna valuta bitcoin, ki jo je neznanec razvil leta 2009 sredi vrhunca finančne krize, velja za alternativno valuto, ki je ne kontrolira nobena vlada, centralna banka ali finančna institucija. Zdaj 3000 vlagateljem v bitcoin prek platforme oziroma borze MyCoin v Hongkongu grozi velika izguba. S hongkonške centralne banke so sporočili, da primer borze MyCoin utegne vključevati goljufijo ali piramidalne sheme. Business Insider navaja, da naj bi vlagateljem, ki so više v piramidi, nezakonito ponujali izplačilo vložkov, če najdejo nove vlagatelje.

New York Times poroča, da je centralna banka Hongkonga posvarila vlagatelje, naj ne vlagajo v bitcoin, ker se bo borza za trgovanje s to valuto MyCoin zaprla. Vlagateljem zaradi tega grozi izguba 387 milijonov dolarjev. MyCoin je vlagateljem, ki so vložili 400 tisoč dolarjev, kar je enako 90 bitcoinom, v štirih mesecih obljubljal 128.976 dolarjev dobička.

Po poročanju nemškega Focusa je ena od vlagateljic dejala, da je septembra lani prek platforme oziroma borze MyCoin vložila v bitcoine 1,3 milijona hongkonških dolarjev. Takrat so ji upravljavci borze obljubili, da bodo čez štiri mesece spet sprejemali vloge, v letu dni pa lahko pričakuje med 200 in 300 odstotki dobička. Po lanskem bankrotu borze Mt. Gox v Tokiu vlagateljem v bitcoin zdaj grozi že druga velika izguba.

Na hongkonški centralni banki razlagajo, da so že vseskozi opozarjali vlagatelje, naj bodo skrajno previdni, ko se odločajo o transakcijah ali investicijah z bitcoini, ker gre za valuto, ki je visoko špekulativna. Vlagatelji prek borze MyCoin nimajo nobenega pisnega potrdila o svojem vložku, edini dokaz je njihov račun na spletni strani borze, kar bo oteževalo kriminalistično preiskavo.

Borza Mt. Gox, ki je bila največja borza z bitcoini, je lani šla v stečaj potem, ko je objavila, da je v hekerskem napadu izgubila za 500 milijonov dolarjev bitcoinov svojih strank. Tečaj bitcoina v primerjavi z ameriškim dolarjem močno niha. V letu 2013 je bil občasno vreden več kot 1200 dolarjev, prejšnji mesec je bilo zanj mogoče dobiti 285 dolarjev.

Bitcoine uporabljajo tudi nekateri Slovenci. Na spletni strani Bitcoin Slovenija je navedeno, kaj vse je v Sloveniji že mogoče plačevati s to valuto. Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak sta ustanovitelja borze Bitstamp, s katere so pred kratkim hekerji ukradli 5 milijonov dolarjev.

Mladina je pred dobrim letom dni opozorila, da je bitcoin dejansko piramidna igra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.