Tamara Kajtazović

 |  Družba

Oskarji samo za belce?

Ameriška Akademija za filmsko umetnost in znanost, ki podeljuje prestižno filmsko nagrado oskar, je bila pred včerajšnjo podelitvijo deležna kritik. Nominiranke in nominiranci letošnjih oskarjev v štirih najbolj vidnih kategorijah imajo namreč en skupen imenovalec. Vsi so belci.

Kot piše A. B. Wilkinson v Huffington Postu, med nominiranimi v štirih najbolj vidnih kategorijah oskarjev, torej za najboljšo igralko in igralca ter najboljšo stransko igralko in igralca, že tradicionalno ni pripadnikov določenih etničnih skupin.

Razprava o tem se je začela zaradi filma Selma, ki dokumentira boj Martina Luthra Kinga in je bil med kandidati za najboljši film letos. Tudi zato so se mnogi spraševali, kako člani akademije v enem izmed najboljših filmov niso prepoznali nobenega potencialnega kandidata za oskarja v igralski zasedbi ali režiji.

Statistike sicer kažejo, da se je število temnopoltih nominirancev za oskarje v preteklosti podvojilo vsakih nekaj desetletij. V 30. in 40. letih prejšnjega stoletja je bila samo ena temnopolta nominiranka, Hattie McDaniel, v 50. in 60. letih jih je bilo šest, v 70. in 80. letih 16, v 90. letih in kasneje pa skupaj 33. V zadnjih petih letih so temnopolti igralci in igralke prejeli 12 nominacij za prestižno filmsko nagrado, piše Lanre Bakare v Guardianu. Statistike za druge etnične skupine so manj vzpodbudne – od samega začetka podeljevanja oskarjev je bilo južnoameriških nominirancev samo 19, azijskih pa devet.

A letos so bili med nominiranimi izključno belci. Oskarji so tako postali tarča kritik, pa tudi komikov, kot je na primer Jimmy Fallon, ki je dejal, da so »nominiranci za oskarja letos tako beli, da lahko prevzamejo vodilno vlogo za republikanske nominacije za predsedniške volitve leta 2016«. Kritični odzivi so bili glasni tudi na družbenih omrežjih, kjer so na pomanjkanje prisotnosti drugih etničnih skupin med nominiranci izražali z oznako #OscarsSoWhite.

Predsednica akademije Cheryl Boone Isaacs, sicer prva temnopolta predsednica, je dejala, da si vsi nominiranci in nominiranke zaslužijo priznanje, za nominirance za najboljšega igralca pa je recimo pojasnila, da so bili letos dejansko najboljši v tej umetnosti. Tudi člani akademije so sicer v veliki večini belci. »V zadnjih dveh letih je akademija postala bolj raznolika in inkluzivna organizacija. Osebno bi seveda rada več kulturne raznolikosti tudi med nominiranimi v vseh kategorijah,« je dodala, kot piše Rob Crilly v Telegraphu.

Letos je oskarja za najboljši film prejel film Birdman, oskarja za glavno moško vlogo Eddie Redmayne (Teorija vsega), oskarja za glavno žensko vlogo pa je dobila Julianne Moore (Še vedno Alice). Nagradi za stranski vlogi sta pobrala Patricia Arquette (Fantovska leta) in J.K. Simmons (Ritem norosti).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.