Tamara Kajtazović

 |  Kultura

Nekdanji mejni prehodi Evrope

© Ignacio Evangelista / independent.co.uk

Kaj se je po uvedbi schengenskega območja zgodilo z objekti na notranjih mejnih prehodih držav članice Evropske unije? S tem se ukvarja fotograf Ignacio Evangelista, ki je v fotografskem projektu »Po Schengenu« raziskal in ovekovečil številne propadajoče objekte na mejnih prehodih v Evropi.

Evangelista je leta 2011 začel fotografirati špansko mejo s Francijo in Portugalsko. Tam so na večjih mejnih prehodih, na avtocestah, objekte predrugačili in jim dali novo namembnost – nekatere so recimo spremenili v policijske postaje. A na mejah med zahodno in vzhodno Evropo je slika drugačna. »Pozornost tja sem preusmeril, ker so bile to zadnje države, ki so se pridružile Schengenskemu sporazumu in ker so to države z najmanj denarja. Bogate države so strukture porušile ali jih spremenile, ker si to lahko privoščijo. V revnejših državah pa še vedno stojijo in z leti propadajo,« pojasnjuje Evangelista v Independentu.

Fotograf je tako v zadnjih treh letih obiskal Avstrijo, Češko, Slovaško, Poljsko, Madžarsko in Nemčijo. Z iskanjem teh objektov je imel nemalo težav. »Na mojem GPS-u ni bilo zemljevidov vzhodne Evrope – šel sem iz Avstrije na Madžarsko in zemljevid je izginil. Vedel sem, da se bližam meji, a je nisem videl. Pogosto sem spraševal starejše, ker sem upal, da se spomnijo, kje je stal mejni prehod. Navadno niso dobro vedeli – bilo je, kot da bi jih med hladno vojno naučili ne gledati zidu, ne opaziti meja,« pravi.

Verjame, da nekdanji mejni prehodi nosijo pečat preteklosti. Politika in poezija meja ga fascinirata. »Vedno rad preskakujem mejo – sedaj sem v Španiji, sedaj sem v Franciji, pa spet v Španiji, pa v Franciji. En meter levo ali desno in že si v drugi kulturi, jeziku, političnem sistemu, veri. Tako umetna je ta črta, pa vseeno spremeni vse,« razlaga fotograf.

Njegove fotografije so na ogled na spletni strani Independenta. 

Slovenija je v schengenskem območju od decembra 2007, sosednja Hrvaška pa bo sredi letošnjega leta zaprosila za oceno pripravljenosti vstopa v območje. Na dejanski vstop bo država sicer verjetno še morala počakati nekaj časa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.