TK, STA

 |  Ekonomija

EIB o prioritetah sodelovanja s Slovenijo

Predsednik Evropske investicijske banke Werner Hoyer © Arhiv Evropskega parlamenta

Evropska investicijska banka (EIB) je ob letnem pregledu poslovanja izpostavila prioritete prihodnjega sodelovanja s Slovenijo. Mednje spada financiranje avtocestnega odseka Draženci-Gruškovje in energetske infrastrukture ter s tem povezanih protipoplavnih ukrepov, konkretno hidroelektrarno Brežice, sofinanciranje projektov, podprtih z evropskimi sredstvi, in financiranje malih in srednjih podjetij.

Poleg tega EIB obljublja nadaljevanje podpore naložbam v železniško mrežo, potrebnim za zagotovitev učinkovitih potniških in tovornih storitev, pa tudi nadaljnje sodelovanje z zasebnimi in javnimi akterji v Slovenije pri financiranju projektov v sklopu naložbenega načrta Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja.

EIB pričakuje podpis finančnih pogodb s petimi podjetji za distribucijo elektrike - Elektro Primorska, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Celje in Elektro Gorenjska, z Darsom in morda s podjetjem Gen energija za proizvodnjo elektrike na Spodnji Savi.

Investicijska banka je za Slovenijo v obdobju 2005-2014 odobrila za 4,8 milijarde evrov naložb ali 13,3 odstotka slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) v letu 2013, od tega v obdobju 2012-2014 za dve milijardi evrov naložb, kar znese 5,5 odstotka slovenskega BDP v letu 2013. V letu 2014 je EIB odobrila za 560 milijonov evrov projektov v Sloveniji, podpisala za 111 milijonov evrov projektov in izplačala 538 milijonov evrov. To je največji delež glede na BDP v Evropi, so pojasnili v tiskovni službi banke. Vrednost lani podpisanih pogodb je sicer precej manjša kot leta 2013, ko je EIB za financiranje projektov v Sloveniji podpisala pogodbe za 480 milijonov evrov posojil za pet projektov. A v EIB poudarjajo, da je pomembnejše izplačilo posojil EIB, saj to izraža dejanski prispevek posameznim projektov in gospodarstvu v Sloveniji.

Med lani podpisanimi projekti v skupni vrednosti 111 milijonov evrov je sicer prometni projekt za financiranje infrastrukture v Luki Koper v vrednosti 36 milijonov evrov, posojilo SKB za mala in srednja podjetja v vrednosti 50 milijonov evrov ter posojilo NKBM za mala in srednja podjetja in prednostna posojila v vrednosti 25 milijonov evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.