Damjana Kolar

 |  Kultura

Znane pravljice v novi preobleki

© Miha Fras

Na Šentjakobskem odru LGL so premierno uprizorili Odvratne rime, pesniško besedilo odličnega britanskega pisatelja za mladino in otroke Roalda Dahla, ki pravzaprav nima klasične dramske strukture. Pisatelj nam v duhovitih verzih, ki jih je odlično prepesnil Milan Dekleva, še enkrat pove nekatere zgodbe iz zakladnice najbolj znanih pravljic. Tako še enkrat, vendar malce drugače, izvemo, kaj se je zgodilo z Rdečo kapico, kakšna je resnica o Pepelki, Jakcu in fižolčku, kdo so junaki Treh prašičkov...

Rdečo kapico, ki nese košarico k babici, res ustavi volk, vendar Rdeča kapica ni od muh in se volku postavi v bran domiselno in zelo presenetljivo. Zato je tudi sporočilo pravljice malce drugačno. Bolj zanimivo? Bolj dinamično? Morda bolj sodobno? Na vsak način pa bolj duhovito in zabavno. Dahl želi, da na pravljice pogledamo malce drugače, z drugega zornega kota. Bolj kritično. Z današnjega časa. Povejmo pravljice tako, kot v resnici so se zgodile. Tudi če potem ne bodo nam več mile."

"Po besedah Vinka Möderndorferja nas "Dahl prav nič utruja s srečnimi konci, po njegovem mnenju so velika izmišjotina, zato se tudi njegove zgodbe na koncu ponavadi zasukajo čisto drugače, kot smo vajeni. Veliko bolj življenjske so. To pa nikakor ne pomeni, da iz Dahlovih del, tudi iz Odvratnih rim, ne vejejo svetla energija, dobra volja, prijazen duh, ki pač sprejema življenje veliko bolj realno, kot je bilo to včasih pri pravljicah v navadi.

V predstavi nastopajo Jan Bučar, Alenka Tetičkovič, Ajda Toman, Rok Kunaver, Matevž Müller in Lena Hribar. Za dramatizacijo je poskrbel Vinko Möderndorfer, za scenografijo Branko Hojnik, za kostumografijo Alan Hranitelj, za glasbo Bojan Jurjevčič-Jurki, za koreografijo pa Rosana Hribar.