Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Ideja, da je slaba banka rešitev, je absurd

Ideja, da je mogoče iz banke izločiti slabe terjatve in jih dati v slabo banko, potem pa je vse v najlepšem redu, je absurd, na svojem blogu piše svetovalec za investicije Mike Mish Shedlock. To navaja na podlagi poročil, da Avstrijci slabi banki Heta Asset Resolution AG, na katero so prenesli slabe terjatve banke Hypo Alpe-Adria, ne bodo več zagotovili svežega denarja, zato je do konca maja 2016 ustavila vsa izplačila upnikom vključno z obrestmi in jo čaka nadzorovana likvidacija.

Upnike Hypo Alpe Adria oziroma njene slabe banke očitno čaka enaka usoda, kot se je zgodila lastnikom podrejenih obveznic v slovenskih bankah, ki so bile v letu 2013 in 2014 podržavljene. Enako kot v Sloveniji tudi avstrijski upniki poslušajo razlage, da bodo premoženje izgubili v skladu z novo evropsko zakonodajo, ki zahteva, da morajo nositi breme za propadle banke nositi lastniki, ne več davkoplačevalci. Več upnikov avstrijske banke je že napovedalo tožbe proti deželi Koroški. Njihovo vložitev je pričakovati v jeseni.

Heta je od banke Hypo Alpe Adria prevzela za 18 milijard evrov slabih terjatev. Dve reviziji sta sedaj pokazali, da bo treba večino teh terjatev odpisati. To finančno luknjo so ocenili na štiri do 7,6 milijarde evrov. Avstrijska vlada, ki je v podržavljeno Hypo Alpe Adria konec leta 2009 dokapitalizirala s 5,5 milijarde evrov, bi to luknjo morala takoj zakrpati z novimi davkoplačevalskimi evri, da bi Heta lahko nemoteno nadaljevala s poplačili upnikov. V tem mesecu bi Heta morala poplačati obveznice v višini 950 milijonov evrov.

Nadzornik finančnega trga (FMA) se je odločil za nadzorovano likvidacijo. Za drugo možnost, ki je stečaj slabe banke Heta, se ni odločil, ker bi v tem primeru takoj zapadle garancije za izplačilo obveznic, zaradi katerih bi se v krizi znašla dežela Koroška. Klaus Kumpfmüller, predstojnik FMA, je dejal, da so med slabimi možnostmi izbrali najmanj slabo.

Pred mesecem dni se je za nakup slabe banke Heta zanimal ameriški investitor Excellere Capital Group, ki sicer investira na področju nafte, plina in nepremičnin. Upnikom je obljubljal, da bodo dobili poplačane vse terjatve. Na avstrijskem finančnem ministrstvu so takrat zatrjevali, da na mizi nimajo še nobene ponudbe za nakup Hete.

Nato je 11. februarja Leon Grabenšek, slovenski partner Excellere Capital Group, na Dunaju sporočil, da so že 30. decembra lani po elektronski pošti poslali ponudbo avstrijskemu finančnemu ministrstvu, kjer so takrat vnovič zatrdili, da na mizi nimajo nobene ponudbe. Investitor Excellere Capital Group bi Heto kupil za en evro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.