Tea Wutte

 |  Svet

Ukrajina: prazne police in razcvet črne borze

Ekonomska blokada uporniškega vzhodnega dela države v Ukrajini kljub podpisanemu sporazumu »Minsk 2« še vedno traja, čeprav se v sporazumu predvideva tudi ponovna vzpostavitev plačilnega sistema v tem delu Ukrajine. Številni uslužbenci, upokojenci, študentje in drugi tako ne morejo do svojih sredstev, ki se sicer izplačujejo na njihove račune, saj jih je mogoče fizično dvigniti samo v zahodnem delu države. To pa je povezano z napornim in včasih težko izvedljivim, predvsem pa dragim potovanjem čez frontno črto.

Nekateri so v teh okoliščinah z uporabo sodobnih tehnologij našli tudi tržno nišo za zaslužek. V oglasih na vzhodu države so se pričele pojavljati ponudbe »dvigovanja denarja za vas«. Potrebno se je samo dogovoriti za srečanje z osebo, ki ima očitno svoj račun v zahodnem delu Ukrajine ter nato s pomočjo mobilnega telefona izvršiti plačilo denarja na njegov račun. Takoj, ko posrednik dobi potrdilo, da je bilo plačilo izvršeno, tistemu, ki mu je vplačal denar, izroči gotovino v ukrajinskih grivnah – zmanjšano za deset odstotkov plačila.

V drugem delu mesta se enaka praksa dogaja skorajda na »industrijski« ravni. V eni od ulic Donecka je namreč parfumerija postala tajna banka. Zunaj jo varuje upornik z avtomatsko puško, drugi pa je v prodajalni, s puško prislonjeno v kotu. Pred njim so štirje »operaterji« z prenosnimi računalniki. Operaterji izvršujejo vplačila z bančnih kartic, ki jih prinašajo prebivalci. Ko so plačila izvršena tistim, ki so se odločili za to vrsto usluge, izročajo njihovo gotovino – zmanjšano za deset odstotkov provizije. Ta »banka« posluje vsak dan od osme zjutraj do petih popoldan. Pred vsakim od »operaterjev« stojijo dolge vrste ljudi. Zunaj je napis, da se usluga ne izvaja za zneske manjše od tisoč griven (okoli 32 evrov). Za Agencijo France Press je eden od čakajočih upokojencev po imenu Aleksander dejal, da je »sedaj pač tako, ker je vojna«. On sam vsak mesec dobi 3500 griven (114 evrov) pokojnine, ki pa jih ne more dvigniti, ker plačilnega prometa ni, banke pa so zaprte. »Tako je že tri ali štiri mesece. Za to je odgovoren Kijev,« je novinarjem dejal ta upokojenec. Žal mu je, ker je posrednikom moral pustiti deset odstotkov svojega denarja, toda hkrati je vesel, da mu ni bilo potrebno na drago in nevarno pot v zahodni del države.

Vendar tudi na zahodu Ukrajine ni veliko bolje. Kot za znani ekonomski blog, ki ga vodi Mike Mish Shedlock, sporočajo prebivalci zahodne Ukrajine, v državi nastaja »panika zaradi hrane«, izpraznjene so tako police samopostrežb kot državne blagovne rezerve. »Imamo precejšnjo paniko zaradi padca vrednosti valute. Ljudje kupujejo vse prehrambene proizvode, ki jih lahko in ki jih je mogoče shraniti. Vsi se želijo rešiti griven. Kaj takšnega nismo videli že od leta 1991, ko je razpadala Sovjetska zveza. Trgovine so prazne… V mestu smo imeli nemire. Skupino demonstrantov je pretepla policija. Naredili so povorko skozi mesto in klicali, da je to zadnje opozorilo. Naslednjič bodo streljali na policiste. Ukrajina je na robu prepada, toda zahod ne hiti z nakazili denarja. Morda kaj želijo v zameno. Ali pa jih je strah, da bo denar končal pri koruptivnih politikih, ki ga bodo ukradli. Kakorkoli že, tistih nekaj milijard, ki so jih obljubili za marec, ne bo rešilo našega gospodarstva, vsaj ne potem, ko se je začela ta panika,« piše ena od bralk iz Lvova, mesta na zahodu Ukrajine.

Še bolj nenavadno je to, da so v Ukrajini nenadoma ugotovili, da so tudi njihova skladišča s strateškimi zalogami hrane – prazna. Do odkritja je prišlo potem, ko je predsednik Petro Porošenko ukazal ministrstvom, da police trgovin napolnijo z državnimi zalogami sladkorja, moke, konzervami mesa in ajde. Nato so ugotovili, da teh zalog ni ter da so izginile, na podoben način kot državne rezerve zlata. Vlada je za pomanjkanje hrane kljub temu obtožila preprodajalce, črnoborzijance in direktorje samopostrežnic, odpustili pa so tudi direktorja državnih strateških rezerv Vladimirja Žukova. Del hrane iz strateških rezerv je bil najverjetneje ukraden, del porabljen za vojsko, del pa prodan. Tako so bila na primer izpraznjena pred vojno polna skladišča z žitom v Mariupolu. Ukrajina se sicer ponaša z eno od najbolj rodovitnih prsti v Evropi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.