»Ples z Marijo« premierno v Ljubljani

Kot otvoritveni film 17. Festivala dokumentarnega filma bo v Ljubljani premierno predstavljen Ples z Marijo, celovečerni dokumentarni film režiserja slovenskega rodu Ivana Gergoleta. Po premieri, ki bo 10. marca ob 20. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, bo potekal tudi koncert glasbenih ustvarjalcev, ki bodo v živo predstavili glasbo iz filma.

Ples z Marijo pripoveduje zgodbo 90-letne argentinske plesalke Marije Fux, ki je življenje posvetila ljudem iz različnih socialnih okolij in s svojo plesno metodo pomagala tudi posameznikom s telesnimi in psihičnimi hibami. Sprejema vse in jih ne ločuje, vsi so del istega plesa. Film sledi plesalki, ko ta sprejme svojo zadnjo učenko – sebe, in tako začne bitko z omejitvami lastnega, ostarelega telesa.

»Film ni zgolj biografija, pravzaprav je niti nisem kaj veliko raziskoval, zanimale so me zgodbe iz studia. V filmu spoznamo Mario in njene učence, spoznamo, kako lahko ples spremeni življenje teh ljudi. Vsak govori svojo osebno zgodbo, ki jo z vstopom v studio na nek način obdela, a to je že delo Marije, ki ponudi možnost za spremembo,« je dejal režiser Gergolet.

Film je bil sicer prikazan tudi na Beneškem filmskem festivalu 2014 in prejel nagrado žirije Civitas Vitae. Po premierni predstavitvi v Cankarjevem domu bo film distribucijo nadaljeval po slovenskih kinematografih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.