Vlada imenovala nove neizvršne direktorje DUTB in znižala plače vodstvu

Vlada je na seji imenovala nove neizvršne direktorje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), in sicer nekdanjega nadzornika NLB Marka Simonetija, predsednika izredne uprave Probanke Imreja Balogha in člana upravnega odbora družbe Sip Šempeter Janeza Širovnika. Sprejela je še več ukrepov v zvezi z DUTB, med drugim je vodilnim bistveno zmanjšala prejemke.

Ključni namen sprejetih ukrepov v zvezi z DUTB je zagotoviti učinkovito delovanje družbe ter ustreznejšo politiko nagrajevanja. Kot smo že pisali, je računsko sodišče ugotovilo, da je DUTB v letu 2013 poslovala neučinkovito in negospodarno.

Premier Miro Cerar tako od novih neizvršnih direktorjev pričakuje, da bodo zagotovili učinkovito delovanje DUTB ter odpravili vse tiste pomanjkljivosti, ki sta jih ugotovila računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije.

Poleg tega se je vlada odločila zmanjšati prejemke članom vodstva upravnega odbora. Nova politika prejemkov bo po besedah finančnega ministra Dušana Mramorja veljala za nove vodstvene kadre. Z obstoječimi vodilnimi, ki že imajo pogodbe, pa so se dogovorili za bistveno znižanje prejemkov. Plače neizvršnih direktorjev se bodo znižale z 10.000 na 5000 evrov, trije izvršni direktorji, ki so zdaj prejemali od 10.000 do 20.000 evrov mesečno, pa bodo lahko imeli plače v višini 10.000 evrov. Izjema je izvršni direktor Torbjörn Mansson, s katerim so se dogovorili o znižanju plače na 17.000 evrov, je povedal finančni minister.

Vlada načrtuje tudi noveliranje zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Predlog sprememb bo pripravljen v dveh do treh tednih, med drugim pa bo po Mramorjevih besedah vključeval podaljšanje delovanja DUTB do leta 2022.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.