Damjana Kolar

 |  Kultura

Kuratorska razstava v Novi Gorici

V Mestni galeriji Nova Gorica bo od 6. do 27. marca na ogled razstava z naslovom O meni in o tistih, ki so mi blizu, na kateri bodo predstavljena dela Lorene Matic in Ganija Llalloshija. Umetnika, ki vsak na svoj način, razmišljata o medsebojnih odnosih, o problematiki soočanja s samim seboj, o identiteti, opredeljeni s pripadnostjo izbranemu bivanjskemu prostoru in o preverjanju vloge, pozicije posameznika v odnosu do drugih, je za tokratno kuratorsko razstavo izbrala Majda Božeglav Japelj.

Čeprav svoje ideje formulirata v sebi lastnem prepoznavnem slogu in s pomočjo različnih medijev (risba, besedilo, kolaž, konceptualna raba fotografije, performans, travestija), v njih pogosto obravnavata figuro, človeško telo, kot motiv, v katerem se morda lahko najbolj neposredno razgalja tematika identitete posameznika. Lalloshijevo intimno zgodbo družinskega albuma sestavlja niz portretov ožjih družinskih članov, v katerega je vključen tudi umetnikov avtoportret. Cikel, ki je nastal je na podlagi fotografij, močno zaznamuje element velikega formata, v katerem so obrazi postavljeni pred nevtralno ozadje frontalno ali v rahlem zasuku. Maticeva je s projektom Kakšna sem? obrnila svoj modus operandi: odrekla se je avtorstvu razstavljenih del in dosegla, da njeno podobo v sliki in besedi oblikujejo drugi.

Po besedah kuratorice se "Llalloshijeva manualna praksa interpretiranja portretnega motiva tokrat zoperstavlja konceptualnemu izzivu, pred katerega nas postavlja Lorena Matic v kalejdoskopu projekcij osebe in umetnice skozi oči drugih. Če so Lalloshijeve velike portretne podobe zadnjega cikla "The Tree of Life" priložnost za avtorefleksivno raziskovanje družinske zgodbe in zapletenih intimnih odnosov, pa Maticeva svojo permanentno umetniško izkušnjo preobrazbe in podvajanja širi navzven oziroma jo prepušča drugim: sorodnikom, prijateljem, bežnim znancem, sosedom, tujcem, pa tudi sovražnikom. Rezultat njenega naivnega vprašanja Kakšna sem? je pestra kabinetna zbirka odgovorov anketirancev, izraženih s podobami in besedami."