Nova zbirka ob dnevu pomorstva

Danes obeležujemo dan pomorstva. Pomorski muzej »Sergej Mašera« v Piranu ob tej priložnosti v nekdanjih skladiščih soli v Monfortu odpira vrata prenovljene in dopolnjene zbirke »Tradicionalno ladjedelništvo in ravoj vodnih športov«, ki je začela nastajati že leta 2010.

V zbirki, katere glavni avtor je kustos Uroš Hribar, so razstavljena stara lesena tradicionalna plovila severnega Jadrana različnih tipologij, stara originalna jadra, predmeti in orodja starega ladjedelstva, starejše športne jadrnice − nekatere tudi s slavno preteklostjo), stari veslaški čolni in celo stare lesene vodne smuči. Zbirka je opremljena tudi z video posnetki in projekcijami. Obiskovalci se lahko tako dodobra spoznajo z nekdaj zelo cenjeno in razširjeno ladjedelniško obrtjo ob obali slovenske Istre.

Zbirka Pomorskega muzeja v Monfortu bo gostila tudi začasne razstave, delavnice in didaktično-pedagoška srečanja. V sodelovanju z zbirateljem in poznavalcem tehnične dediščine Tomosa Stevom Vujičem pripravljajo razstavo »Od Jadrana do oceanov − Tomos, izvenkrmni motorji, ki so osvojili svet«, ki odpira vrata 24. aprila.

Dopolnjeno in prenovljeno zbirko bosta v soboto, 7. marca 2015, ob 16. uri, predstavila kustos Uroš Hribar in zunanji sodelavec ter soavtor stalne razstave Vinko Oblak. Zbirka bo od tega dne odprta med tednom (razen ponedeljka) od 10. do 13. ure, v petek, soboto in nedeljo pa tudi popoldne, in sicer od 14. do 17. ure. Zbirki ponujata odličen pregled bogate tehnične in kulturne dediščine iz nekdanjih lokalnih ladjedelnic, pa tudi izjemne eksponate športnega jadranja in veslaštva, zato je obisk še posebej priporočen za osnovne in srednje šole.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.