Darja Kocbek

 |  Svet

Evropske razprave o Rusiji postajajo vse bolj neumne

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pozval k oblikovanju skupne vojske Evropske unije, ki bi lahko odgovorila na nove grožnje zunaj EU in ščitila evropske vrednote. »Evropske vojske ne bi ustvarili z namenom takojšnje uporabe. A skupna vojska bi Rusiji jasno sporočila, da smo resni glede zaščite vrednot Evropske unije,« je po poročanju STA povedal predsednik Evropske komisije.

Junckerjev predlog sta takoj podprla nemška kanclerka Angela Merkel in nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Merklova je prek tiskovne predstavnice sporočila, da bi v Evropi morali imeti »poglobljeno vojaško sodelovanje«, je pa to projekt za prihodnost. Tudi Steinmeier meni, da je do skupne evropske vojske, ki je že veliko let del programa nemških socialnih demokratov, še dolga pot.

Na odločno nasprotovanje pa je Junckerjev predlog za oblikovanju skupne vojske EU naletel v vladi Velike Britanije. »Kristalno jasno je, da je po našem prepričanju obramba nacionalna odgovornost, ne odgovornost EU. Tega stališča ne nameravamo spreminjati,« je stališče britanske vlade pojasnil njen tiskovni predstavnik.

Da razprave v EU o Rusiji postajajo vse bolj neumne, na podlagi predloga Jeana-Clauda Junckerja ugotavlja svetovalec za investicije Mike Mish Shedlock. Seveda se tisti »modreci«, ki trdijo, da je prav imeti vedno več vojske, več protiraketnih ščitov in več bojev, z njim ne strinjajo. To so ljudje, ki si želijo vojno z Rusijo, Iranom in Sirijo. Najraje kar z vsemi tremi hkrati. »Pravi verniki« želijo med te države vključiti še Kitajsko. V ZDA je po Mishevih besedah uradni govorec skupine tistih, ki si želijo vojno, senator John McCain, v Evropi je to vlogo zdaj prevzel Jean-Claude Juncker.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.