Tamara Kajtazović

 |  Družba

Homeopatija neučinkovita

© Borut Peterlin

Avstralski znanstveniki so analizirali okrog dvesto raziskav o učinkovitosti homeopatije pri zdravljenju pacientov. »Ljudje, ki izberejo homeopatsko zdravljenje, ogrožajo svoje zdravje,« svarijo.

Homeopatija je sistem alternativne medicine, razvit v Nemčiji ob koncu 19. stoletja, piše Marisa Taylor v Al Jazeeri. Temelji na ideji zdravljenja podobnega s podobnim – da lahko »sestavine, ki povzročajo bolezen ali simptome pri zdravi osebi, v zelo majhnih količinah zdravijo te simptome pri nezdravi osebi«.

A nova študija avstralskih znanstvenikov je pokazala, da homeopatija ni dosti bolj učinkovita od placeba.

»Homeopatija več kot placebo, učinek placeba pa je dobra stvar. Homeopati dejansko pacientom posvetimo veliko časa, stik je precej intenzivnejši od petminutnega pregleda pri osebnem zdravniku. Vsak zdravnik, zavedno ali nezavedno, pri obravnavi pacientov uporablja tudi učinek placeba,« je v nedavnem intervjuju za Mladino pojasnil nemški zdravnik in homeopat Joachim Gross, ki že šest let živi in dela v Sloveniji.

A dr. Edzard Ernst, ki je v svoji bogati karieri predstavil znanstvene dokaze o neučinkovitosti posameznih alternativnih terapij, pred homeopatijo svari. V intervjuju za Mladino je dejal, da alternativne terapije največjo škodo povzročijo »ko se uporabljajo kot alternativa uradni medicini. Večinoma sicer ni tako, navadno so zgolj dodatek k postopkom uradne medicine. V tem primeru bi bil boljši izraz komplementarna medicina. Če pa se uporabljajo kot alternativa uveljavljenim postopkom zdravljenja, potem lahko tudi tako neškodljivo zdravilo, kot je zelo razredčeno homeopatsko zdravilo, ki nikakor ne bi moglo povzročiti neposredne škode, povzroči posredno škodo. Če se to zgodi pri bolniku z rakom, mu bo skrajšalo življenje. Na splošno je to najpogostejša in največja nevarnost pri rabi alternativnih terapij«.

V Guardianu Ernst piše, da je študija avstralskih znanstvenikov najbolj podrobna in neodvisna presoja homeopatije v njeni dvestoletni zgodovini. »Milijoni ljudi po vsem svetu uporabljajo homeopatijo in so prepričani, da jim pomaga. Le malo se jih vpraša, ali jih je pozdravilo homeopatsko zdravilo ali kaj drugega, na primer učinek placeba. Homeopati nadaljujejo s trditvami, da njihov pristop temelji na dokazih, celo citirajo študije, ki na videz dokazujejo njihove trditve. Malo je takih, ki se sprašujemo, ali so ti dokazi izbrani načrtno in zato nezanesljivi. Razprava o homeopatiji je bila neskončna in izjemno neproduktivna. A po dvesto letih te neplodne razprave imamo končno celovito, transparentno študijo s strani kompetentnih znanstvenikov,« piše.

Avstralska študija zaključuje, naj se pacienti ne obračajo na homeopatijo pri zdravljenju zdravstvenih težav, ki so kronične, resne, ali pa bi lahko postale resne. »Ljudje, ki izberejo homeopatijo, ogrožajo svoje zdravje, če zavračajo ali odlašajo zdravljenje, za katero obstajajo dokazi o njegovi varnosti in učinkovitosti,« opozarjajo avtorji študije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.