Tea Wutte

 |  Svet

Sirija tone v mrak

Libija v kaosu, z dvema vladama in dvema parlamentoma, Egipt z vojaškim vodstvom, Irak kot zibelka Islamske države, uničena Sirija, okrepljena vloga Irana, reke beguncev, ki zapuščajo Kosovo – vse to so precej slabe posledice različnih intervencij zahoda in bolj ali manj spodletelih revolucij v zadnjem času. Eden izmed najbolj nazornih primerov tega, kako so se nekoč precej spodobno urejene države na Bližnjem vzhodu, ki so prebivalcem zagotavljale relativno visoke standarde življenja, v samo nekaj letih spremenile v propadle države tretjega sveta, je mogoče videti tudi iz vesolja.

Satelitski posnetki, ki so jih kitajski znanstveniki s pomočjo satelitov naredili z višine 800 kilometrov nad površino zemlje, nazorno kažejo opustošenje zaradi vojne.  Od leta 2011, ko se je tam začela državljanska vojna, do letos je izginilo kar 83 odstotkov svetlobe. »Te slike nam pomagajo razumeti trpljenje in strah, ki ga čutijo navadni Sirijci zaradi uničevanja države okoli njih,« je dejal vodja projekta dr. Xi Li z Univerze Wuhan. Študijo je podprlo tudi okoli 130 nevladnih organizacij, rezultati snemanja pa so bili uporabljeni ob začetku kampanje pod motom #WithSyria, ki predstavlja solidarnostno gibanje s prebivalci Sirije.

Satelitski posnetki kažejo, da je v nekaterih predelih Sirije stanje slabše kot v drugih. V pokrajini Alepo je na primer »izginilo« 97 odstotkov nekdanje električne energije, v Raki, ki je pod nadzorom Islamske države, pa 96 odstotkov. Največ svetlobe je še vedno tam, kjer ozemlje nadzorujejo vladne sile. Sirska vlada si sicer prizadeva popraviti omrežje, vendar je to marsikje preprosto nemogoče. Sirski minister za elektriko in energijo v Damasku za takšno stanje krivi teroristična dejanja oboroženih nasprotnikov vlade in upornikov, ki so uničili večino električne infrastrukture države, vključno z električnimi centralami. Kljub temu je sirska vlada zatrdila, da bo nadaljevala s programom državnih subvencij električne energije, hrane in drugih življenjskih potrebščin. Medtem pa za večino prebivalstva kot edina možnost za polnitev in uporabo električnih naprav še vedno ostajajo samo bencinski in dizelski generatorji.

V vojni med vladnimi silami predsednika Sirije Bašarja Asada in uporniki, ki so jih izdatno financirale tudi Savdska Arabija in njene druge zaveznice skupaj z ZDA in drugimi zahodnimi državami, je doslej umrlo že več kot 295 000 ljudi, 380 000 pa bi se jih moralo takoj preseliti. Po podatkih Amnesty International iz Sirije vsak dan zbeži okoli 5000 ljudi, od tega jih je 75 odstotkov žena in otrok. Drastično sta upadla tudi življenjski standard in pričakovana življenjska doba. Če je bila ta še leta 2010 76 let, je danes padla na samo 56 let. Visoki komisar Združenih narodov za begunce António Guterres je februarja dejal, da je humanitarna kriza v Siriji ena od najbolj dramatičnih, kar jih je doživel svet v zadnjem času.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.