Cerar izbral kandidatko za novo ministrico za izobraževanje

Premier Miro Cerar je za novo ministrico za izobraževanje, znanost in šport predlagal poslanko stranke SMC Klavdijo Markež. Odzivi na predlog so za zdaj zadržani, kandidatke v politični in strokovni javnosti večinoma ne poznajo in pričakujejo njeno predstavitev.

Kot smo že pisali, je ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar ponudila premierju svoj odstop, potem ko se je izvedelo, da je v času, ko je bila dekanja Fakultete za upravo, za fakulteto opravljala še dodatno plačano svetovanje. O tem v aktualni številki Mladine piše Borut Mekina - Stanka Setnikar Cankar je le ekscesni primer, ki opozarja na sistemski problem. Jedro tega je komercializacija visokega šolstva.

Cerar ocenjuje, da je kandidatka za novo ministrico pri svojem dosedanjem delu pridobila bogate izkušnje tako na področju izobraževanja kot na področju povezovanja izobraževalnega procesa s potrebami v gospodarstvu, zaradi česar jo je tudi predlagal. Markeževa se v državnem zboru večinoma posveča prav področju javne uprave in izobraževanja. Je članica parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Preden je postala poslanka, je bila Klavdija Markež tudi direktorica na Ljudski univerzi Ptuj.

O prioritetah kandidatka za novo ministrico še ni želela govoriti. Več bo znanega na zaslišanju na matičnem delovnem telesu v DZ, ki bo po njenih besedah v začetku prihodnjega tedna. Zagotovo pa se bo treba lotiti tudi odprave sistemskih anomalij v izobraževalnem sistemu, ki so se razkrile v zadnjih tednih in so odnesle tudi nekdanjo ministrico za izobraževanje Stanko Setnikar Cankar, je dejala. Zagotavila je, da je v zgodbah z avtorskimi in drugimi pogodbami ne bomo našli. »Mislim, da je tu vse tako, kot mora biti,« je povedala.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.