SMC ne bo oporekala razpisu referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi

© Borut Krajnc

Poslanska skupina SMC je razpravljala o tem, ali bi podprli morebitno pobudo, da bi državni zbor odločal o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Odločili so se, da take pobude ne bodo podprli. Po mnenju poslanca Združene levice (ZL) Mateja T. Vatovca je stranka SMC s tem pokazala nenačelnost.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je dejala, da v stranki ostajajo pri podpori noveli, ker izenačuje enakost pravic dveh odraslih oseb, vendar pa spoštujejo ustavno in zakonsko načelo, ki pravi, da je nad voljo parlamentarne večine volja ljudstva.

A kot smo že pisali, Ustava določa, da »referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost, ni dopustno razpisati«. V aktualni številki Mladine se Jure Trampuš sprašuje, ali v Sloveniji vlada pravo ali svetopisemske zapovedi.

Tudi v ZL vztrajajo, da novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih odpravlja neustavnost na področju človekovih pravic, zato do referenduma ne sme priti. Prepričani so, da obstaja zadostna podpora za to, da ga preprečijo. Apelirali bodo na vse poslance, ki so podprli zakon, da ustavijo referendum. Vendar na SMC pri tem ne morejo računati, saj podpisov za izredno sejo, na kateri bi DZ odločal o dopustnosti referenduma, ne bodo prispevali. Vatovec kljub temu zagotavlja, da sklic izredne seje ni ogrožen. Kako bodo glasovali poslanci na izredni seji, pa je po njegovih besedah odvisno od njihove načelnosti. »Če so sprejeli zakon, bodo morali tudi zaustaviti referendum,« vztraja.

Začetek postopkov za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je s podporo več kot 80.000 podpisov državljanov zahtevala koalicija Za otroke gre. Predsednik DZ Milan Brglez je za začetek 35-dnevnega roka zbiranja 40.000 podpisov za zahtevo razpisa referenduma določil ponedeljek, 23. marca.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.