Igor Mekina

 |  Svet

V Oklahomi onemogočajo poroke z ateisti

© Denis Sarkič

V Sloveniji se soočamo s pobudami, ki poskušajo spodkopati pravice homoseksualnih manjšin, v ameriški Oklahomi pa so se republikanci odločili, da bodo z enim udarcem odstranili kar dva podobna »problema« - pravice LGBT manjšine in ateistov. In to z eno samo zakonsko spremembo, ki onemogoča poroke verujočih z ateisti.

Nov zakon določa, da morajo biti vse zakonske zveze v tej zvezni državi odobrene oziroma »licencirane« s strani za to pooblaščenih duhovnikov. Ti pa zakonov med osebami, ki niso verne, praviloma ne odobravajo. S tem so skozi stranska vrata odpravili »civilne poroke« v državi. Zakon 1125, ki ga je sprejel večinoma republikanski predstavniški dom te ameriške zvezne države bo na ta način dejansko prepovedal vse poroke ateistov z verujočimi prebivalci. Potrditi ga mora še državni senat, nato pa ga bo zagotovo čakala še sodna presoja. »Poroke ni ustanovila država. Odredil jo je Bog. In zato ni nobenega razloga, da bi se Oklahoma ali kakšna druga država vpletala v poroke,« je dejal Dennis Johnson, eden od republikanskih podpornikov zakona. Todd Russ, ki je prav tako podprl zakon, pa je za televizijsko postajo KSWO-TV dejal, da nasprotuje istospolnim porokam, ki jih je Vrhovno sodišče v njihovi državi legaliziralo »na silo«, kljub temu, da je večina državljanov glasovala zoper takšne zakone.

Pravi cilj zakona so ob ateistih kot postranski žrtvi pripadniki LGBT skupnosti, saj je z onemogočanjem priznavanja zakonov s strani državnih organov ta skupnost obsojena na »licenciranje« zakonov s strani duhovnikov, ki pa zakonov istospolnih večinoma ne priznavajo. Civilnodružbena skupina »Oklahomci za enakost« je zakon že označila kot »napad na LGBT državljane Oklahome«. Troy Stevenson iz Svobodne Oklahome je dejal, da je ta skupnost »napadena« in da se bodo »uprli diskriminacijski zakonodaji«, hkrati pa je omenil, da obstaja še ena pot za izničenje zakona - okoli 160 duhovnikov v državi je namreč že javno sporočilo, da so pripravljeni poročati člane LGBT skupnosti. V tem primeru pa bi bili lahko do morebitne sodne preizkušnje očitno diskriminacijskega zakona največja žrtev te zakonske spremembe prav ateisti v tej ameriški zvezni državi.

Vendar pa je v resnici malo verjetno, da se bo to res zgodilo. Zakon mora najprej dobiti še podporo senata, na koncu pa ga mora podpisati guverner. Obstaja možnost, da se to morda vendarle ne bo zgodilo. Če se bo, bo zakon zagotovo takoj doživel sodno preverjanje zaradi neustavnosti, na zveznih sodiščih pa bo skoraj zagotovo razveljavljen zaradi kršitev prvega amandmaja k ameriški ustavi. Poroke istospolnih, verujočih in neverujočih pa bodo medtem mogoče tudi v številnih drugih ameriških zveznih državah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.