Denis Vičič

 |  Politika

Veber meni, da ni prekoračil pooblastil

Minister za obrambo Janko Veber je na tiskovni konferenci odgovoril na poziv poslanca Mateja Tonina, naj odstopi. K temu ga je poslanec NSi in podpredsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pozval zato, ker je vojaški obveščevalni službi naročil, naj pripravi analizo o pozitivnih in negativnih učinkih prodaje Telekoma. Tonin meni, da je Veber s tem presegel pooblastila. »Ni šlo za pregled prodaje, ampak pregled učinkov prodaje Telekoma Slovenije,« pravi Veber, ki sam ne bo odstopil.

© socialnidemokrati.si

Domnevno zlorabo pooblastil ministra je državnozborska Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ugotovila v nenapovedanem nadzoru vojaške obveščevalno-varnostne službe. »Od direktorja vojaške obveščevalno-varnostne službe Gorazda Rednaka smo zahtevali, da nam predstavi vse zapisnike sej kolegija, ki jih je imel novembra in decembra lani. V teh zapisnikih smo našli zapisan tudi sklep, ki službi nalaga, naj za ministra za obrambo pripravi analizo procesa privatizacije Telekoma,« je povedal Tonin. Poleg njega sta pri nadzoru, v sklopu katerega so preverjali, ali vojaška obveščevalno-varnostna služba deluje v skladu z zakonom in v okviru pooblastil, sodelovala še Žan Mahnič (SDS) in Matjaž Nemec (SD).

Vojaški obveščevalno-varnostni službi in tudi ministru Vebru so zaradi tega dali na razpolago 9 dni, da se do ugotovitev opredelita in pojasnita, za kaj je v zadevi šlo.

»Pojasnilo obveščevalno-varnostne službe je prispelo 17. marca, v njem pa navajajo , da so ravnali v skladu z 32. in 36. členom zakona o obrambi in da do nezakonitih dejanj ni prišlo. A to ne drži, saj omenjeni 32. člen nikjer ne dopušča, da bi vojaška obveščevalno-varnostna služba lahko posegala v civilno sfero in nadzirala stvari, ki so izven področja vojske. Zato vse kaže na to, da je minister enostavno zlorabil svoj položaj in od službe zahteval, da izvaja nezakonite aktivnosti,« je dejal Tonin in Vebra zato pozval k odstopu.

1. odstavek 32. člena zakona o obrambi: Obveščevalne in protiobveščevalne naloge obsegajo zbiranje, dokumentiranje in analiziranje informacij ter podatkov, ki so pomembni za obrambne interese države oziroma varovanje takih podatkov

»Minister za obrambo Janko Veber je vojaški obveščevalno-varnostni službi naročil, naj preiskuje potek privatizacije Telekoma oz. analizira njene pozitivne in negativne učinke. S tem ukazom je nedvomno presegel pooblastila vojaške obveščevalno-varnostne službe in jo zlorabil za politične namene. Minister za takšen ukaz nima zakonske podlage, saj Zakon o obrambi dopušča le aktivnosti v zvezi z varnostjo Slovenske vojske doma in v tujini, proučevanjem aktivnosti tujih oboroženih sil ter tujih obveščevalnih in varnostnih sil,« je dejal Tonin.

Da je obrambni minister prekoračil pooblastila meni tudi Vebrov predhodnik Roman Jakič iz ZaAB.

Odziv ministra

Veber ne bo odstopil, je zatrdil na tiskovni konferenci. »Ni šlo za to, ali se bo Telekom privatiziral ali ne, ampak za posledice menjave lastništva,« je dejal Veber. »Pooblastil nisem prekoračil«. Kot minister za obrambo je odgovoren za zagotavljanje državne varnosti tudi na področju telekomunikacij, je pojasnil, Telekom Slovenije pa je »z vidika zagotavljanja telekomunikacijske infrastrukture in storitev informacijske družbe za potrebe rednega delovanja obrambnega sistema ter sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami naš najpomembnejši poslovni partner in ključni poslovni subjekt«.

Izsledki analize so bili že konec leta poslani na vlado, je še povedal.

Kaj določata uredba in zakon

V uredbi o obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo, ki podrobneje določa delovanje te službe, v 2. členu piše: 

Temeljni namen in cilj opravljanja nalog je obveščevalna, protiobveščevalna in varnostna podpora skupnih obrambnih in drugih, zlasti vojaških dejavnosti za odvračanje in preprečevanje napada na državo, obrambo neodvisnosti, nedotakljivosti in celovitosti države.

V nadaljevanju uredbe je večinoma govor o zbiranju, dokumentiranju in analiziranju informacij in podatkov o tujini, ki so pomembni za obrambne interese države. Poslanec SMC Bojan Dobovšek, sicer profesor na Fakulteti za varnostne vede, je morda tudi zato dejal, da bi bila za izvajanje analize, ki jo je po naročilu Vebra opravila služba ministrstva za obrambo, bolj primerna Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA).

Člena zakona o obrambi, na katera se je v odgovoru državnozborski komisiji sklicevala obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo, sicer tudi govorita o tem, da služba lahko zbira informacije, ki so pomembni za obrambne interese države.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.