Darja Kocbek

 |  Družba

Nemški policiji je skoraj zmanjkalo hlač in pasov

© Borut Krajnc

Slovenski policisti so februarja ob sprejetju rebalansa proračuna za letošnje leto vlado opozorili, da znesek denarja, ki ga imajo na voljo, ne bo zadoščal, da bi lahko do konca leta izvajali vse svoje obveznosti. Državni sekretar na ministrstvu za notranje Boštjan Šefic je opozoril, da ima policija na voljo 34,7 milijona evrov manj denarja, kot bi potrebovala. Podobno slabo kot slovenska vlada, ko gre za potrebe policije, očitno računa tudi nemška vlada.

Po poročanju časopisa Der Westen nemški policiji zmanjkuje denarja. Policijski sindikat je notranjega ministra Thomasa de Maiziereja opozoril na neverjetni primanjkljaj pri opremi, službenih prostorih, računalnikih in oborožitvi.

Policiji ne manjka le 2900 ljudi za opravljanje novih nalog policije, ampak tudi pol milijarde evrov. Lani v jeseni so v zadnjem trenutku preprečili sramoto. Takrat naj bi zaposlili dodatne policiste, za katere pa ni bilo na voljo ne hlač ne pasov. Šele po pozivu sindikata je vlada v proračunu zagotovila pet milijonov evrov, da so jih lahko kupili. Če jih ne bi, bi morali novince usposabljati v civilnih oblačilih.

Tudi varnostnih jopičev je policija lani jeseni imela premalo, enega si je zato moralo deliti več policistov. Tudi ta problem sedem milijonov za intervencije in tolmače.

Vlada je v finančnem načrtu do leta 2019 za policijo zagotovila več denarja. Policija za prihodnje leto po podatkih sindikata potrebuje dodatnih 473 milijonov evrov, Thomas de Maizière pa je za policijo, kriminaliste in zvezni urad za zaščito ustavnega reda predvidel le dodatnih 328 milijonov evrov. so rešili v zadnjem trenutku. Problem so tudi zarjavela terenska vozila. Za varovanje na letališčih manjka 70 milijonov evrov, 29 milijonov za vzdrževanje službenih prostorov policije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.