Darja Kocbek

 |  Politika

Lobisti evropskim poslancem plačujejo potovanja

»Mati Tereza ne potrebuje naših storitev. Ona ne bo prišla k nam kot stranka. Če je nekdo pripravljen nameniti denar za odnose z mediji, to naredi zato, ker ima problem,« je leta 2011 izjavil Ivo Ilic Gabara, strateg britanske družbe za odnose z javnostmi BGR Gabara. Njegovo izjavo je objavila nevladna organizacija Corporate Europe Observatory v poročilu (pdf), v katerem navaja podjetja in združenja, ki v Bruslju lobirajo za vlade Rusije, Ruande, Bangladeša, Azerbajdžana, Bahreina ali Nigerije. To so države, katerih režimi so v Bruslju, zlasti v Evropskem parlamentu, stalna tarča kritik.

Eden od visokih politikov v Azerbajdžanu recimo naklonjenost evropskih politikov režimu v Bakuju imenuje »diplomacija kaviarja«. Mnogi poslanci so redno vabljeni v Azerbajdžan in so velikodušno plačani. Običajno jih na leto vabilo dobi od 30 do 40. Vabljeni so na konference, dogodke, včasih na poletne počitnice. V dar običajno dobijo svilene preproge, predmete iz zlata ali srebra, pijače, kaviar in denar. V Bakuju je običajno darilo dva kilograma kaviarja, piše v poročilu. Potovanja poslancev Evropskega parlamenta in drugih evropskih uradnikov v Azerbajdžan med drugimi organizira navidezno neodvisno združenje The European Azerbaijan Society (TEAS), ki je registrirano v Veliki Britaniji, pisarne pa ima v Londonu, Bruslju, Parizu, Berlinu, Istanbulu in Bakuju.

Evropski poslanci morajo v skladu s kodeksom, ki velja od leta 2012 zavrniti vsa darila, dražja od 150 evrov. Če pa takšno darilo sprejmejo kot uradni predstavniki Evropskega parlamenta, ga morajo izročiti predsedniku Evropskega parlamenta. Povrnitev neposrednih stroškov udeležbe na dogodku se ne šteje kot darilo, če se poslanec dogodka udeleži na podlagi uradnega vabila.

V primeru kršitev lahko predsednik parlamenta po posvetovanju s svetovalnim odborom poslancu izreče opomin, odvzame dnevnice, ga začasno - do največ 10 dni - izključi iz dejavnosti parlamenta (razen glasovanj) ali mu odvzame status poročevalca o zakonodajnem predlogu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.