Darja Kocbek

 |  Politika

V liberalizirani in privatizirani Švedski si vsak tretji študent želi državno službo

Švedska za številne politike velja za gospodarsko uspešno državo. Za zgled jo postavljajo predvsem zagovorniki privatizacije državne lastnine in liberalizacije, saj so Švedi po izbruhu krize v 90. letih prejšnjega stoletja izvedli obsežno privatizacijo in liberalizacijo, javni sektor pa so zmanjšali. Takrat so najboljši študenti odhajali v službe v zasebni sektor, kjer so bile plače bistveno boljše, tako so delovna mesta v javnem sektorju bila v glavnem na voljo za slabše študente. S krizo, ki je izbruhnila leta 2008, so mladi izobraženi Švedi spet odkrili mamo državo. K temu je precej pripomogla tudi država sama, ki je po zgledu zasebnikov začela privabljati študente s kampanjo.

Zdaj 32 odstotkov absolventov visokih šol želi delati za državo ali za občine in regije, torej si želijo v javni sektor, je po poročanju Die Presse pokazala anketa urada državnih delodajalcev. Anketirali so 1100 študentov prava, ekonomije, informacijske tehnologije, tehnike in družbenih ved. Študentov družbenih ved, za katere je znano, da jih posebej zanimajo službe v javnem sektorju, je bilo med vprašanimi le 14 odstotkov. Ulf Bengtsson, generalni sekretar urada državnih delodajalcev, je zelo zadovoljen, da je uradu uspelo pri akademikih izboljšati mnenje o državnih delodajalcih. V to so vložili veliko truda in po zgledu zasebnih delodajalcev izvedli promocijsko kampanjo, saj želijo pridobiti najbolj sposobne študente.

V kampanji je urad skušal predvsem spremeniti prepričanje, da je poklicno življenje javnih uslužbencev dolgočasno, odpraviti predsodke o preveč birokracije. Predstavljali so posebej zanimive službe v javnem sektorju. Ulf Bengtsson ugotavlja, da imajo švedski študenti zdaj boljši pregled, kaj jim na delovnih mestih lahko ponudi država.

K povečanju zanimanja študentov za službe v javnem sektorju je precej pripomogla tudi kriza. Čeprav tudi službe v javnem sektorju niso več zagotovljene do upokojitve, država velja še vedno za varnega delodajalca. Poleg tega študije o trgu dela kažejo, da je za današnje študente bolj kot kariera pomembno, da delajo v dobrem delovnem okolju, imajo zagotovljen prosti čas.

Čeprav je javni sektor na Švedskem še vedno pomemben, imajo iskalci zaposlitve na voljo tam le 5 odstotkov ponudb za zaposlitev. Tudi švedska država varčuje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.