Tamara Kajtazović

 |  Mladina 13  |  Družba

V Tivoli na piknik!

Uporaba žara v mestnih parkih v Sloveniji ni prepovedana (vendar ta praksa ni v navadi)

»Gril parti« v berlinskem parku

»Gril parti« v berlinskem parku
© Profimedia

»Kako vem, da se je pomlad začela? Stopim iz hiše in zavoham zrezek z žara,« razlaga Damjan Ilić, Slovenec, ki živi v Berlinu blizu enega izmed parkov, kjer meščani pogosto prirejajo piknike. Pred letom sta z ženo poročno slavje priredila v parku, saj v Berlinu to ni nič nenavadnega. V številnih mestnih parkih je peka na žaru dovoljena, zato so pikniki, pa tudi spontane zabave s prijatelji na dnevnem redu Berlinčanov vse od marca do oktobra. V parkih, kjer tako početje ni dovoljeno, so označbe, ki opozarjajo na prepoved, jasne.

Tudi Ljubljana se rada pohvali s številom zelenih površin, ki jih meščani lahko uporabljajo v prostem času. A razigranih družb, ki si pripravljajo jedi na žaru, v parkih kljub temu ni videti. Marsikdo je prepričan, da je to v Ljubljani prepovedano, da bo že ob netenju isker za ogenj pristopil policist in ga za uporabo žara na javni zeleni površini kaznoval.

Vendar to ne drži. Odlok o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin na območju Mestne občine Ljubljana določa, kaj je na javnih zelenih površinah prepovedano početi. Kurjenja oziroma uporabe žara na tem seznamu ne najdemo, prepovedano je zgolj v členu o gozdovih s posebnim namenom.

»Načeloma velja, da razen takrat, ko Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasi povečano nevarnost kurjenja v naravnem okolju, kurjenje ni prepovedano, če je pri oziroma pred tem poskrbljeno za vse varnostne ukrepe,« pojasnjuje Iztok Zajc, vodja preventivne službe Gasilske brigade Ljubljana. Tudi na Inšpektoratu Mestne občine Ljubljana pritrjujejo, da ni predpisa, ki bi kurjenje na javnih zelenih površinah omejeval. Inšpektorat oziroma policija bi posredovala zgolj, če bi kurjenje potekalo v času, ko je razglašena velika požarna ogroženost.

Zakaj torej v Sloveniji med prvimi znanilci pomladi niso tudi vonjave jedi z žara iz parka Tivoli? »Mislim, da gre za klasično slovensko samocenzuro. Ljudi v Ljubljani je strah – čeprav ni znakov o prepovedi, ti bo vsak rekel, da uporaba žara v parku ni dovoljena,« je prepričan slovenski Berlinčan Ilić.

Mesta po svetu se sicer ukvarjajo z večnim vprašanjem, ali uporabo žara v parkih dovoliti ali ne. V Pekingu so na primer zaradi onesnaženosti ozračja prepovedali uporabo žara zunaj, podobna pobuda se je pojavila v newyorškem Brooklynu, v londonskem okrožju Camden pa so ravno lani odpravili prepoved žara in s tem sledili zgledu okrožja Islington, kjer uporabo žara v mestnih parkih dovoljujejo že nekaj časa.

Tudi Ljubljančani so torej lahko brez strahu – če si letos spomladi ali pa poleti privoščijo pečenje zelenjave in mesa v Tivoliju, jih nihče, razen morda zavistnežev na sosednji klopi, ne bi smel preganjati.

Le pospravijo naj za sabo – odmetavanje odpadkov je v prej omenjenem odloku prepovedano.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.