ALMEDINA LOZIĆ

 |  Svet

Denar za republikanske kandidate le od najbogatejših

Kandidaturo na ameriških predsedniških volitvah prihodnje leto je zaenkrat med republikanci potrdil le Ted Cruz, ni pa edini, ki je že začel zbirati denar za predvolilno kampanjo. Vendar Washnigton Post poroča, da republikanci tokrat za denarno pomoč ne kličejo tistih, ki so jim pomagali v preteklosti. Na zadnjih predsedniških volitvah so kandidati v prvih rundah zbiranja sredstev za volilne kampanje klicali premožnejše podpornike, ki so jim pomagali zbirati denar za predvolilno kampanjo. To je bil še čas, ko večina kandidatov ni zbirala finančnih sredstev prek organizacij super PAC (Political Action Committee).

Super PACi so nastali leta 2010 in se od prejšnjih tvorb, ki so nastale za zbiranje kampanjskih sredstev, razlikujejo po tem, da lahko super PACi prejemajo donacije tudi od korporacij in sindikatov. Še bolj pomemben pa je podatek, da donatorji lahko v PAC prispevajo neomejene vsote denarja, ki jih ta nato uporabi za zagovarjanje ali nasprotovanje nekemu kandidatu. Organizacije PAC so tako luknja v zakonu, ki ljudem omogoča donacijo neomejenih vsot denarja.

Pred tem so lahko posamezniki kandidatu prispevali le 2500 dolarjev, zato so predsedniški kandidati potrebovali mreže podpornikov, ki so zbirali denar za predvolilno kampanjo prek več manjših donatorjev. Ti krovni podporniki so ponavadi uspeli zbrati več sto tisoč dolarjev, najuspešnejši tudi nekaj milijonov dolarjev. Odkar je vsota donacij neomejena pa so potencialni kandidati pozornost pred začetkom kampanj usmerili predvsem na odbore super PAC, ki denar dobivajo od najbogatejših posameznikov in korporacij. Ti lahko darujejo tudi milijone dolarjev, a le pred objavo kandidature politika, ki ga podpirajo. Šele takrat postanejo znova pomembni manj bogati podporniki, ki zberejo manjše vsote denarja.

Ti so razočarani, ker so izgubili pomembno vlogo v celotnem poteku predvolilne kampanje. Z zbiranjem denarja so lahko vplivali na uspešnost kandidatov, ki so jih podpirali, vendar z zmanjševanjem pomena finančnih sredstev, ki jih uspejo pridobiti, zaradi ogromnih vsot denarja, ki jih prispevajo najbogatejši, so tudi sami bolj omejeni pri vplivanju na izide volitev. Ogroženi so tudi nekateri njihovi privilegiji. Dobivali so vabila na razne sprejeme, darila in obvestila o novostih v kampanji, ki so jim jih sporočali tudi kandidati in člani njihovih družin, če so zbrali veliko finančnih sredstev, so lahko bili nagrajeni s položajem veleposlanika. Po uradni objavi kandidature njihovih kandidatov bodo sicer znova dobili nekatere privilegije, če bodo le dovolj uspešni pri zbiranju donacij. Vendar so se kljub temu nekateri od njih tej vlogi letos odpovedali. Tudi če bi uspeli zbrati milijon dolarjev, so takšne vsote denarja nepomembne v primerjavi z na primer približno 900 milijoni dolarjev, ki jih v to ameriško predvolilno predsedniško kampanjo nameravata vložiti brata Koch, o čemer je februarja v Mladini pisal Marcel Štefančič Jr. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.