Damjana Kolar

 |  Kultura

V Igorjevem umu

© J. Louis Fernandez

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo jutri, 31. marca ob 20.00 ponovno gostoval Akram Khan, eden najvidnejših koreografov na svetu, ki je slovensko občinstvo navdušil že leta 2006 s predstavo ma. Tokrat prihaja s plesno predstavo iTMOi (v Igorjevem umu), s katero je počastil Igorja Stravinskega in stoletnico Posvetitve pomladi.

V tokratni stvaritvi z avtorsko glasbo skladateljev (Nitin Sawhney, Jocelyn Pook in Ben Frost), ter mednarodnim ansamblom enajstih nadarjenih plesalcev zasnuje plesno pokrajino, v kateri se s trganjem lepote in brutalnostjo razkriva njuna tesna medsebojna povezanost. Khan v predstavi razčlenjuje skladateljevo metodo vzbujanja čustev in kompozicijski postopek, s katerim je Stravinski popolnoma preobrazil klasično glasbo.

"V Igorjev miselni proces sem skušal vstopiti osredotočen samo nanj ter slediti njegovi kompleksni in razdiralni poti. V Posvetitvi pomladi se oddalji od uveljavljenih družbenih obrazcev, vrne v mladost in jo brutalno dekonstruira, razpleta spomin ter oživlja nove misli in staro tradicijo. V odmevu njegove kompozicije sem z enakim postopkom odkrival svoj notranji nemir ter željo razrušiti stare vzorce in ustvariti nove. Vsak spomin je majhna smrt. Da bi presegel svoje skrajne sposobnosti, sem moral izbrisati sledi svoje preteklosti. Izrisale so se še neraziskane podobe, zazrl sem se v obličje lastnih omejitev," je povedal Akram Khan.

Akram Khan je v svoji karieri prejel številna priznanja, med drugim nagrado Laurencea Olivierja, prestižno nagrado ISPA (Mednarodno združenje uprizoritvenih umetnosti) za zaslužnega umetnika, nagrado south bank sky arts, nacionalno plesno nagrado britanskih plesnih kritikov in nagrado kritikov age (Avstralija). Leta 2005 je za svoje zasluge Združenemu kraljestvu prejel naziv član reda Britanskega imperija.