Igor Mekina

 |  Svet

Savdski pritisk na Švedsko

Še ne tako dolgo časa nazaj se je skoraj vsa Evropa - skupaj z najpomembnejšimi evropskimi voditelji, med katerimi so bili tudi slovenski odličniki - zbrala na velikih demonstracijah v podporo svobode govora v Franciji. Razlog za to je bil napad na novinarje satiričnega Charlie Hebdoja. Vendar pa najvišji evropski politiki nimajo veliko posluha za sicer ne terorističen, pa vendar prav tako resen napad na svobodo govora in njeno zagovornico, švedsko zunanjo ministrico Margot Wallström. Švedska zunanja ministrica si je namreč upala izreči nekaj kritik na račun Savdske Arabije in položaja žensk v tej državi, kmalu zatem pa sta se ona in vsa Švedska soočili s sankcijami Savdske Arabije in njene lokalne »koalicije voljnih«.

Pred nekaj tedni je namreč švedska zunanja ministrica odkrito obsodila izkoriščanje in kratenje pravic žensk v Savdski Arabiji. V tej državi ženske ne morejo samostojno potovati, se ne morejo srečevati z moškimi brez spremstva moških »paznikov«, se ne morejo poročiti brez dovoljenja moških članov družine, mladoletnice pa so lahko zoper svojo voljo prisiljene v zakone, v katerih jih njihovi starejši možje pravzaprav posilijo. Wallströmova si je srd savdskega kraljestva nakopala s tem, ko je kritizirala savdska sodišča, ki so zaprtega blogerja Raifa Badawija obsodila na deset let zapora in 1000 udarcev biča samo zato, ker je oblikoval spletno stran, na kateri se je zavzemal za svobodo govora in sekularizem. Švedska zunanja ministrica je to prakso ocenila kot »srednjeveške metode« in kot »krut poskus, da bi zatrli moderne oblike izražanja«. Tej oceni je res težko nasprotovati.

Toda že kmalu je prišlo do povračilnih ukrepov Savdske Arabije. Uradni Riad je takoj prenehal z izdajo vstopnih vizumov švedskim poslovnežem in odpoklical veleposlanika iz Švedske. K tem sankcijam so se pridružili tudi Združeni arabski emirati, Organizacija za islamsko sodelovanje, ki predstavlja 56 večinoma muslimanskih držav, pa je Švedsko obtožila, da ne spoštuje »bogatih in različnih etičnih standardov sveta«. Ti bogati in različni standardi pa, kot zapiše Spectator, seveda vključujejo »kaznovanje blogerjev in opravičevanje pedofilov«. Organizacija za islamsko sodelovanje je istočasno obsodila tudi »nesprejemljivo vmešavanje v notranje zadeve Savdske Arabije«. Kljub temu pa v Evropi ni nikakršnega vznemirjenja zaradi »afere Wallström«. Izven same Švedske so namreč mediji le zelo površno spremljali zaostritev odnosov med zalivskimi državami in Švedsko. Nekaj več pozornosti, pa ne veliko, je pritegnila šele vojaška intervencija Savdske Arabije in njene »koalicije« držav v Jemnu. Tako je švedska - in to celo v okviru Evropske unije - pod pritiski znova ostala osamljena. Strah pred sankcijami z nafto bogate Savdske Arabije, enega od najpomembnejših ameriških zaveznikov na Bližnjem vzhodu, je bil očitno prevelik. To pa je slabo tudi zato, ker s tem »liberalni« evropski politiki prepuščajo prostor obrambe pred nesprejemljivim ravnanjem nekaterih islamskih držav skrajnim desničarskim gibanjem, ki so ob zadnjih volitvah v evropski parlament, pa tudi ob parlamentarnih volitvah v številnih evropskih državah, že dosegle zavidljive uspehe. Margot Wallström, levičarska političarka v švedski vladi, ki jo vodijo socialdemokrati in Zeleni je v tem pogledu seveda izjema in je že od prevzema svoje funkcije obljubljala bolj »feministično« zunanjo politiko.

Zunanja ministrica Švedske pa ni ostala samo pri besedah. Ostro je kritizirala tudi šeriatsko pravo in ocenila, da je za Švedsko nesprejemljivo in neetično, da ob sedanjih kršitvah človekovih pravic v Savdski Arabiji nadaljuje z vojaškim sodelovanjem s to zalivsko državo. Vendar je vojaška industrija na Švedskem resen posel, saj je Švedska 12. največji izvoznik orožja na svetu. Samo izvoz v Savdsko Arabijo je težak 1.3 milijarde dolarjev. Kmalu zatem je zato po pričakovanjih prišlo do odgovora švedske oboroževalne industrije. Kar 30 direktorjev velikih podjetij je podpisalo odprto pismo, v katerem so zapisali, da bi prekinitev trgovinskega sporazuma s Savdsko Arabijo »škodilo ugledu Švedske kot trgovinskega in kooperacijskega partnerja«. Celo njegovo veličanstvo kralj Karl Gustav XVI. je švedski zunanji ministrici sporočil, da si glede tega vprašanja želi doseči kompromis med njo in njenimi kritiki.

Spectator sklepa, da nam ta primer kaže na tri dejstva. Prvič, da je lažje pritiskati na manjše države kot pa na velike, drugič, da so v vse bolj stari in revni Evropi moralni standardi postali »luksuz, ki si ga več ne more privoščiti« in tretjič - da so pravice žensk vedno in povsod na zadnjem mestu.

Vse torej kaže, da ima Švedska, na srečo, eno samo prednost - da se sredi Evrope, na južni strani Alp nahaja Slovenija, v kateri so razlike med ženskimi in moškimi plačami po zadnjih raziskavah najmanjše v Evropi in bo zato zagotovo podprla švedsko zunanjo ministrico. Oziroma, bi jo zelo rada, če ne bi slovenski gospodarstveniki prav sedaj v Združenih arabskih Emiratih, savdski zaveznici, iskali novih poslovnih priložnosti...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.