1464 evrov za informacije javnega značaja?

© Marko Pigac / Arhiv Mladine

Univerza v Mariboru je po poročanju Večera novinarki medijske hiše Pop TV za želeni spisek honorarnih zaslužkov profesorjev zaračunala kar 1464 evrov stroškov. Stroške za to zaračunavajo na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja in soglasja ministrstva za upravo. A informacijska pooblaščenka je že v eni izmed odločb februarja poudarila, da je zaračunavanje stroškov dela javnih uslužbencev, ki so že plačani iz proračuna, nesprejemljivo.

Kot piše Večer, so cenik za posredovanje informacij javnega značaja minuli teden objavili tudi na Univerzi v Ljubljani – pripravljenega so imeli že prej in ga objavili zaradi velikega števila novinarskih vprašanj, ki so jih prejeli na temo avtorskih honorarjev. Mariborska univerza ima cenik objavljen že dlje časa.

Ministrstvo za javno upravo je objavilo pojasnilo, da je zaračunavanje teh stroškov v skladu z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. Ta v 34. členu določa, da je vpogled v zahtevano informacijo brezplačen, organ pa prosilcu lahko zaračuna materialne stroške za posredovanje prepisa, fotokopije ali elektronskega zapisa zahtevane informacije lahko organ prosilcu zaračuna materialne stroške. Državni organi so za posredovanje informacij javnega značaja v letu 2013 zaračunali 4.021 evrov, občine pa 3.284 evrov.

Ministrstvo sicer pri tem opozarja, da si morajo organi prizadevati, da prosilcu omogočijo dostop do zahtevane dokumentacije s čim nižjimi stroški.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je prepričana, da je v postopku dostopa do informacij javnega značaja zaračunavanje stroškov dela javnih uslužbencev, ki so sicer že plačani iz proračuna, nesprejemljivo. Pravica dostopa do informacij javnega značaja je temeljna človekova pravica, ki jo zagotavlja ustava, zato mora višina stroškov izvrševanja te pravice po njenem mnenju ostati v najnižjem možnem obsegu in ne sme nesorazmerno ovirati dostopa do informacij javnega značaja. Ravno iz tega razloga so vse vloge v postopku dostopa do informacij javnega značaja oproščene plačila upravne takse. Na podlagi prakse zadnjih nekaj let informacijska pooblaščenka tudi opozarja, da je zaračunavanje stroškov dela javnih uslužbencev po urnih postavkah lahko zelo arbitrarno, v pritožbenem postopku pa ni mogoče preveriti, ali je organ stroške zaračunal upravičeno ali ne. Prelesnikova je prepričana, da bi morala vlada po pridobitvi predhodnega mnenja informacijske pooblaščenke sprejeti nov, enotni stroškovnik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.