Tamara Kajtazović

 |  Svet

Palestina postala članica Mednarodnega kazenskega sodišča

Palestina danes uradno postaja članica Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC). Od zdaj Palestina lahko sodišče zaprosi za jurisdikcijo na njenih ozemljih oziroma za pregon vojnih zločinov, zločinov proti človeštvu in zločina genocida na območju Zahodnega brega, Gaze in vzhodnega Jeruzalema.

Kot piše James Reinl na AlJazeeri, so Palestinci zaradi počasnega napredka pri doseganju dogovora z Izraelom začeli z mednarodnimi diplomatskimi prizadevanji, najprej v Združenih narodih leta 2012, ko je Palestina pridobila status države opazovalke in nato še s pridružitvijo Mednarodnemu kazenskemu sodišču. Januarja je deponirala dokumentacijo o pristopu k Rimskemu statutu, članstvo vstopi v veljavo danes.

Izrael sicer ni član ICC, zato sodišče na njegovih ozemljih nima pristojnosti, s članstvom Palestine pa ima pristojnosti na njenih, sicer formalno zasedenih ozemljih. Izraelskim državljanom bi sodišče tako lahko sodilo za zločine na palestinskih ozemljih. Primeri morajo zadostiti nekaterim pogojem – zločini morajo biti dovolj resni, ICC pa služi kot zadnja sodna instanca, sodi lahko samo za primere, ki jih nacionalni tožilci ne morejo ali nočejo obravnavati.

Palestinci nameravajo na sodišču odpreti dva primera: lanski konflikt v Gazi in izraelsko gradnjo naselbin. Glavna tožilka ICC Fatou Bensouda je že odprla preliminarno preiskavo za zločine, storjene na palestinskem ozemlju od junija 2014 dalje – s tem je torej ICC pristojen tudi za obdobje izraelske ofenzive lanskega julija in avgusta, ko je bilo v napadu na Gazo uničenih na deset tisoče domov, umrlo je čez 2000 Palestincev, večinoma civilistov. »Preiskujemo vse, kar je bilo domnevno storjeno na teritoriju Palestine,« je Bensouda dejala za AlJazeero. »Glede na dejstva in okoliščine se bomo odločili, ali bomo nadaljevali z zbiranjem informacij, začeli preiskavo ali pa postopek zaključili.«

Izrael se je že januarja, ko je Palestina deponirala potrebno dokumentacijo za članstvo, ostro odzval. Prekinili so na primer prilive palestinskih davčnih prihodkov in Zahodni breg pahnili v še globljo finančno krizo. Pred kratkim so ta ukrep sicer umaknili. Ni še jasno, kakšen vpliv bo imelo članstvo Palestine na pogajanja z Izraelom, je pa zelo malo verjetno, da se bodo Benjamin Netanjahu in drugi Izraelci znašli na sojenju na sodišču.

Kot smo že pisali, so Izraelci pred kratkim imeli parlamentarne volitve in stari novi premier Benjamin Netanjahu je zaostril napetosti z več izjavami v okviru svoje kampanje, med drugim je dejal, da možnost vzpostavitve suverene države Palestine zanj ne obstaja. To je obsodila tudi ameriška Bela hiša, vodja kabineta Bele Hiše Denis McDonough je namreč dejal, da od Izraela pričakuje nič manj kot prekinitev 50 let trajajoče okupacije palestinskih ozemelj in tlakovanje poti za suvereno palestinsko državo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.