Darja Kocbek

 |  Politika

Kako v Avstraliji zasebne agencije služijo z brezposelnimi

© Tomo Lavrič

Da nekatere dejavnosti morajo ostati v pristojnosti države oziroma del javnega sektorja in jih nikakor ne gre privatizirati, vse bolj ugotavljajo brezposelni v Avstraliji. Tam so leta 1998 privatizirali službo za zaposlovanje Commonwealth Employment Service (CES) in tako to dejavnost prepustili zasebnim agencijam, ki naj bi brezposelnim pomagale najti zaposlitev.

Vlada je zatrjevala, da bodo zasebne agencije in neprofitne organizacije, kot je recimo katoliška cerkev, konkurirale med seboj in tako ponujale bolj kakovostne in prožne storitve za najbolj ranljive iskalce zaposlitve. Njihovo delo nadzira vladni regulator, plačane pa so po sistemu na podlagi stopnje uspešnosti pri zaposlovanju brezposelnih. Bolj kot je iskalec zaposlitve glede na izobrazbo, starost in druge dejavnike rizičen, večje nadomestilo zanj dobi agencija. Več kot ima zasebna agencija ali neprofitna organizacija v svojih evidencah brezposelnih, več denarja lahko dobi od države. Sistem seveda ne deluje v korist brezposelnih, saj je danes stopnja brezposelnosti v Avstraliji najvišja v zadnjih 12 letih.

Televizijska družba ABC je v oddaji Four Corners pred nedavnim objavila dokumentarec The Jobs Game (Igra s službami), v katerem razkriva, kako zasebne agencije pa tudi neprofitne organizacije, katerih glavni cilj je seveda dobiček, zlorabljajo davkoplačevalski denar, ki ga prejemajo za to, da bi brezposelnim pomagale najti zaposlitev, kako zlorabljajo najbolj šibke pripadnike družbe, tudi s ponarejanjem njihovih podpisov in obrazcev, ki jih izpolnjujejo. Vlada jim nakazuje denar na podlagi programa Job Services Australia, za katerega na leto nameni 1,3 milijarde avstralskih dolarjev (930 milijonov evrov).

Zvezno ministrstvo za delo je v poročilu, ki ga je objavilo leta 2012, ugotovilo, da je mogoče preveriti samo 40 odstotkov plačil, ki so jih nakazali agencijam in neprofitnim organizacijam za pomoč brezposelnim, da bi našli zaposlitev. Za oddajo Four Corners kljub temu nihče od odgovornih na čelu z ministrom ni hotel stopiti pred kamero, enako velja tudi za predstavnike zasebnih agencij in neprofitnih organizacij, ki so prejemale ta denar.

Ministrstvo za delo proti kršiteljem ni ukrepalo, še več, sedanja vlada po poročanju Canberra Times v okviru programa za zmanjšanje birokracije načrtuje privatizacijo dodatnih služb v okviru javnega sektorja. Minister za finance Mathias Cormann, ki v svojem ministrstvu izvaja enega od dveh pilotnih projektov, je povedal, da želi ugotoviti, za katere vladne naloge bi lahko dopustili zasebno konkurenco in katere bi lahko v celoti prevzel zasebni sektor.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.