Varufakis obljubil, da bo Grčija do roka poplačala dolg IMF

Grški finančni minister Janis Varufakis je na srečanju z vodjo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde obljubil, da bo Grčija do 9. aprila poplačala 460 milijonov evrov dolga IMF.

Varufakis je ob tem dejal, da »grška vlada vedno izpolni svoje obveznosti nasproti posojilodajalcem in jih namerava tudi v prihodnje vedno izpolniti«. Že nekaj časa se vrstijo ugibanja, ali bo Grčija sposobna poplačati ta obrok IMF.

Ta teden se bodo sicer nadaljevala pogajanja o izplačilu preostanka od skupno 240-milijardne pomoči EU in IMF Grčiji, ki doslej niso prinesla uspeha. Dogovora o konkretnih reformah, ki jih bo v zameno za svež denar izvedla država, še vedno ni. V začetku aprila je v javnost ušel najbolj podroben dokument o grških reformnih in varčevalnih načrtih doslej. Po teh načrtih naj bi Grčija reforme letos prinesle 3,7 milijarde evrov. Veliko pričakovanih prihodkov naj prišlo z naslova posebnega nadzora bančnih nakazil v tujino (725 milijonov evrov). Sredstva naj bi se v proračun stekla še s pomočjo boja zoper izogibanje plačevanju davka na dodano vrednost (350 milijonov evrov), javnih razpisov za televizijske licence (350 milijonov evrov) ter poravnav s področja davčnih dolgov in dolgov, vezanih na prispevke za socialno varnost (600 milijonov evrov). Poleg tega bodo grške oblasti glede na dokument 1,5 milijarde evrov zbrale s privatizacijo pristanišča Pirej in regionalnih letališč. Atene so do objave teh podrobnosti zelo kritične, s posojilodajalci so se namreč dogovorili, da seznam ostane skriven.

Kot ste lahko prebrali v Mladini, nameravajo evrske države grško vlado k izpeljavi zahtevanih reform pripraviti s kombinacijo diplomacije in odrekanja denarne pomoči. Tako hočejo doseči, da bi Grčija ostala v valutni uniji. Marcel Štefančič, jr. pa je v Mladini pisal, zakaj je bruseljsko ravnanje z Grčijo črkovanje konca demokracije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.