Igor Mekina

 |  Svet

Češki predsednik prepovedal obiske veleposlaniku ZDA

Češki predsednik Miloš Zeman je znova poskrbel za nekaj iskric med ZDA in Češko. Po poročanju ameriških medijev je Zeman naredil nekaj, kar je v državah, kot je Slovenija, popolnoma nepredstavljivo - ameriškega veleposlanika je zaradi javnih razprav o Zemanovem namenu, da devetega maja letos obišče parado ob koncu druge svetovne vojne v Moskvi, odstranil s seznama vseh uradnih obiskov in mu s tem dejansko prepovedal vstop v svojo predsedniško palačo.

Zeman je za medije potrdil, da ameriški veleposlanik na Češkem »ni dobrodošel« v njegovem uradu, ki je v praškem gradu. »Ne morem si zamisliti, da bi si češki veleposlanik v ZDA upal odrejati ameriškemu predsedniku, kam naj potuje. In tudi jaz ne bom nobenemu veleposlaniku dovolil, da odloča o mojih potovanjih v tujino,« je dejal češki predsednik. Njegova »težava« je v tem, da bo češki predsednik eden od redkih predsednikov »zahodnih« držav na paradi devetega maja letos v Moskvi. Večina predsednikov držav članic EU bo proslavo bojkotirala zaradi napetosti v Ukrajini, iz regije pa se bodo proslave udeležili na primer predsednik Srbije, Makedonije in predsedstva Bosne in Hercegovine, predsedniki številnih azijskih držav, Kitajske, Indije in drugih držav. Nemška kanclerka Angela Merkel se je odločila za zanimivo potezo in bo Moskvo obiskala le dan po paradi, desetega maja. Kot so sporočili iz Urada predsednika Republike Slovenije, predsednik Borut Pahor odločitve o udeležbi na omenjeni paradi še ni sprejel.

Ameriški veleposlanik Andrew Shapiro je že v začetku tedna dejal, da sicer ceni prispevek ruske vojske pri zmagi nad nacistično Nemčijo, da pa »stanje na platformi in gledanje vojaške parade v trenutku, ko ta vojska destabilizira neko evropsko nacijo, ni pravo sporočilo«. Da je odziv češkega predsednika samo »podžgal« strasti, menijo tudi nekateri člani češke vlade.

Zemanova ostra izjava pa ni edina te vrste. Češki predsednik je znan kritik predvsem ameriške in tudi evropske zunanje politike, podobno kot njegov predhodnik Vaclav Klaus. Ko je bil na obisku pri kazahstanskem predsedniku Nursultanu Nazarbajevu in so ga vprašali, katero pivo je najboljše, je dejal, da je to češko pivo, ameriško pa je samo »umazana vodica«. »Tukaj smo že zgradili nekaj pivovarn. Delamo lahko dobra letala, avte in druge proizvode, toda nikoli ne pozabite - češko pivo je najboljše na svetu. Nobeno ameriško podjetje, ki ponuja neko umazano vodico namesto piva, ne more tekmovati z nami,« je dejal Zeman. V nekem drugem intervjuju za češki radio je dejal, da je ruska protestniška skupina »sf****a«, da so v njej »k***e« in da je njihovo pravo ime v češčini v resnici »p***e«.

Češko javnost je presenetil tudi z izjavo, da uporaba policijske sile za zatiranje demonstracij leta 1989 ni predstavljala »masakra«, prav zato pa so ob 25-letnici konca komunizma v Pragi nekateri demonstranti češkega predsednika zasuli z jajci in mu 17. novembra lani pokazali »rdeče kartone«. »Ni me strah pred vami!« jim je tedaj zabrusil Miloš Zeman in se prebil skozi množico, ki mu je želela preprečiti pristop do spomenika žrtvam komunistične represije.

Zeman je ob vseh svojih kontroverznih izjavah kljub temu eden od redkih politikov na zahodu, ki si upajo odkrito in povsem upravičeno kritizirati pogosto zelo nedosledno in zgrešeno zunanjo politiko EU, ki je v veliki meri odgovorna tudi za nestabilnost v Ukrajini in poslabšanje odnosov med Rusijo in Unijo. V nekaterih drugih državah je seveda drugače; ameriški veleposlaniki so včasih pripravne osebe za trgovino, v kateri se polurni fototermin s predsednikom Obamo in novi blok jedrske elektrarne kupujeta s sprejemom zapornikov iz Guantanama, kjer ameriški veleposlaniki drug za drugim vplivajo na sestavljanje vlad in kjer celo ograje veleposlaništva uporabljajo za obešanje »spominskih tabel« ter »vsiljeno spravo« - ne da bi zato kdorkoli od politikov na oblasti rekel karkoli kritičnega.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.