Darja Kocbek

 |  Svet

Novi zakoni za dehumaniziranje in celo kriminaliziranje revnih

Elita z vedno novimi predlogi dokazuje, da živi v popolnoma drugem svetu kot večina. Dana Milbank v Washington Postu opozarja na predloge zakonov, s katerimi politična elita v zadnjem času na inovativen način ponižuje revne.

Pod enega takšnih predlogov se je podpisal Rick Brattin, 35-letni poslanec v parlamentu zvezne države Missouri. Predlaga, da revni Američani s prehranskimi boni ne bi več mogli kupovati piškote, čips, energetske napitke, sladke pijače, morsko hrano ali zrezke.

Brattin, ki je poslanec konservativne republikanske stranke v Missouriju, pravi, da je videl ljudi z elektronskimi karticami, prek katerih dobivajo bone za hrano, kupovati zrezke file mignon in noge od rakovice. »Če si tega jaz s svojo plačo ne morem privoščiti, nočem, da bi si to ljudje privoščili na račun davkoplačevalcev,« utemeljuje svoj predlog. Dana Milbank mu odgovarja, da si z boni, ki na dan znesejo manj kot sedem dolarjev, le redki lahko privoščijo file mignon. Brattinov zakonski predlog je po njegovih besedah eden od novih zakonskih predlogov na državni in lokalni ravni, ki dehumanizirajo in celo kriminalizirajo revne v času, ko se država sooča z visoko stopnjo revščine, ki je posledica velike recesije.

V to skupino zakonov sodi tudi zakon, ki so ga pravkar sprejeli v zvezni državi Kansas. Na podlagi tega zakona revni smejo na dan dvigniti največ 25 dolarjev socialne pomoči in tega denarja ne smejo uporabljati v trgovinah z alkoholom, kazinu, za igre na srečo, v zlatarnah, za tetoviranje, masaže in še številne druge nakupe in storitve. Republikanski senator Michael O’Donnell razlaga, da zakon revnim pomaga, da imajo krasno življenje. Dana Milbank ugotavlja, da so večino spornih zakonov res predlagali konservativni republikanci, a so predlagatelji nekaterih tudi demokrati.

Thomas J. Vilsack, sekretar za kmetijstvo v administraciji Baracka Obame, v Wall Street Journalu navaja, da ima 90 odstotkov prejemnikov prehranskih bonov prihodke, nižje od meje za revščino, ki na zvezni ravni znaša 2000 dolarjev na mesec za štiričlansko družino. Stopnje zlorab in napak pri uporabi te pomoči so na zgodovinsko nizki ravni, kajti vsak dolar, ki ga država nameni za prehranske bone, zagotovi 1,74 dolarja za oživitev gospodarstva, je leta 2010 pokazala študija bonitetne hiše Moody's.

Prehranski boni zagotavljajo preživetje starejšim državljanom, invalidom, družinam z otroci, katerih starši delajo za krajši delovni čas in za minimalno plačo. Štirje od petih prejemnikov prehranskih bonov sodijo v eno od omenjenih kategorij državljanov. Thomas J. Vilsack se je odzval na predlog proračuna, ki ga je v zveznem kongresu v Washingtonu predložila republikanska večina in v katerem predlaga zmanjšanje postavke za socialno ogrožene in povečanje izdatkov države za vojsko. Tudi če kongres, v katerem imajo večino republikanci, ta predlog potrdi, njegovo uveljavitev lahko z vetom prepreči predsednik Barack Obama.

USA Today navaja, da so javne šole v ZDA v zadnjih letih vse bolj jedilnice. Ker se število revnih otrok povečuje, jih ima vse več edine obroke tam. V letu 2013 je 51 odstotkov učencev javnih šol prihajalo iz družin z nizkimi prihodki, leta 1989 je v revščini živelo 32 odstotkov učencev javnih šol.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.