Grčija ni zaprosila Rusije za finančno pomoč

Grški premier Aleksis Cipras na obisku v Moskvi ni zaprosil Rusije za finančno pomoč. Srečanje Ciprasa in ruskega predsednika Vladimirja Putina je namreč v evropskih vrstah sprožil strahove, da bi lahko Atene zgradile novo zavezništvo z Rusijo. Putin je sicer nakazal na interes investiranja v Grčijo.

Putin je dejal, da bi bilo možno rusko posojilo Atenam, zlasti ob morebitnih večjih skupnih infrastrukturnih projektih v Grčiji. Voditelja sta sicer podpisala akcijski načrt nadaljnjega sodelovanja za leti 2015 in 2016 in se zavzela za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Pri tem je Putin izpostavil predvsem načrte za gradnjo novega plinovoda skozi Turčijo, ki naj bi nadomestil odpovedani projekt Južni tok. S tem bi Grčija postala najpomembnejša tranzitna država v EU, ki bi preko pristojbin za tranzit plina lahko zaslužila milijone evrov.

Do špekulacij, da naj bi Cipras zaprosil Putina za finančno pomoč in sklenil novo zavezništvo z Rusijo, je bil grški premier kritičen. Na kritike kolegov iz EU je dejal, naj nehajo Grčijo obravnavati kot »zadolženo kolonijo« in zatrdil, da bo Grčija skušala svoje probleme še naprej reševati znotraj EU. »A suverena država ima pravico sklepati sporazume tudi zunaj Evrope. To krepi stabilnost in upam, da to razumejo tudi druge države,« je dejal grški premier.

Putin in Cipras sta se zavzela tudi za konec sankcij zaradi ukrajinske krize. Putin je sicer dejal, da Rusija ne more narediti izjeme za Grčijo pri prepovedi uvoza prehrambenih proizvodov iz Evropske unije, o čemer se je špekuliralo pred Ciprasovim obiskom v Moskvi. Prepoved uvoza prehrambenih proizvodov v Rusijo je namreč Grčijo še posebej močno prizadela. Rusijo je zaprosila, da bi sprostila uvoz grških kmetijskih pridelkov, kot so breskve, jagode, ribe in mlečni izdelki. Zaradi sankcij je dvostranska blagovna menjava med Rusijo in Grčijo padla kar za 40 odstotkov glede na menjavo med državama v letu 2013. Kljub temu, da Rusija ne more narediti izjeme za Grčijo, pa so v Kremlju nakazali, da morda obstaja rešitev, ki jo bo Cipras zdaj skušal poiskati z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.