Tamara Kajtazović

 |  Svet

Polja min v Laosu

Laos je ena izmed najbolj bombardiranih držav na svetu – med vietnamsko vojno so ZDA na Laos odvrgle okrog 260 milijonov bomb, od tega jih 80 milijonov ni eksplodiralo. Do nesreč zaradi neeksplodiranih min in drugih eksplozivnih sredstev prihaja še danes. A Channapha Khamvongsa je odločena temu narediti konec.

Od leta 1964 do 1973 so imela ameriška letala nad Laosom 580.000 bombnih operacij, cilj so bile severnovietnamske čete in zavezniki severnega Vietnama - laoški komunisti.

A konec vojne ni pomenil tudi konca žrtev zaradi posledic bombnih eksplozij. Velik delež prebivalstva se preživlja s kmetovanjem, vendar pri tem obdelujejo zemljo, ki je še vedno onesnažena z minami. Od konca vojne je bilo v Laosu več kot 8000 ljudi ubitih in 12.000 ranjenih zaradi neeksplodiranih min in drugih eksplozivnih ostankov.

Channapha Khamvongsa je ženska, ki je v zadnjem desetletju prevzela iniciativo, da svojo domovino očisti milijonov min, ki so še vedno zakopane, piše Thomas Fuller v New York Timesu.

Zahvaljujoč njenim prizadevanjem in lobiranju je ameriška vlada letos namenila 12,5 milijonov dolarjev za namen odstranjevanja neeksplodiranih min v Laosu – pred desetimi leti je recimo za to namenila samo 2,5 milijona dolarjev. Kot je dejala Khamvongsa enemu izmed odborov ameriškega kongresa pred petimi leti, bi se morale ZDA zavezati k prispevanju 100 milijonov dolarjev v desetih letih za odstranitev min v Laosu. To je še vedno manj sredstev, kot jih je država porabila v enem samem tednu bombardiranja Laosa.

»Na svetu je veliko problemov, ki jih posameznik ne more rešiti v času svojega življenja,« pravi Khamvongsa. »A mine so eden izmed problemov, ki se ga da rešiti. Ker je bil tako dolgo zapostavljen, moramo podvojiti prizadevanja in končati zadano,« je odločena.

Z odstranjevanjem min v Laosu se od let 1994 ukvarja tudi organizacija Mine Advisory Group (MAG). Kot je v že omenjenem govoru poudarila Khamvongsa, je njihov program rešil na tisoče življenj, a uspelo jim je odstraniti manj kot 500.000 od skupno 75 milijonov preostalih neeksplodiranih sredstev, kar priča tudi o zahtevnosti tega dela.

Laos sicer ni edini, ki se sooča z nevarnimi »spominki« vojne. Vsako leto se po svetu zgodi od 15.000 do 20.000 nesreč z minami ali neeksplodiranimi sredstvi. Na to je ob nedavnem dnevu osveščanja o nevarnosti min opozorila tudi slovenska ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti, ki je na področju Balkana od začetka svojega delovanja min očistila že 122.975.361 kvadratnih metrov zemlje. Na nevarnosti min opozarjajo v mednarodni kampanji Posodi svojo nogo - Zavihaj hlačnico, ki s katero pozivajo k solidarnosti z minskimi žrtvami in si prizadevajo za univerzalno veljavnost konvencije o prepovedi protipehotnih min, s katero se države zavezujejo k celoviti prepovedi uporabe, skladiščenja, proizvodnje in prodaje protipehotnih min.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.