Neža Mlakar

 |  Svet

Kitajske feministke po mesecu dni pripora izpuščene

Na dan žena, 8. marca, je bilo pridržanih pet kitajskih aktivistk, starih med 25 in 32 let. Dan so nameravale obeležiti z deljenjem letakov in nalepk, ki opozarjajo na fizično in spolno nasilje nad ženskami. V pripor so bile odvedene, preden jim je uspelo izvršiti načrtovano akcijo, grozilo pa jim je do pet let zaporne kazni. Odvetniki so povedali, da jih mora sodišče obtožiti do konca ponedeljka, 13. aprila, sicer jih bo policija dolžna izpustiti. Feministke, pridržane v primeru, ki odmeva tudi v mednarodni javnosti, so bile izpuščene po več kot mesecu dni.

Starši feministk so zaprosili za takojšen izpust po tem, ko so bile pridržane zaradi »izzivanja konflikta«. Zaslišanje je bilo osredotočeno na dogodek v letu 2012, imenovan 'Zasedanje moških stranišč' ('Occupy Men's Rooms'), je za South China Morning Post izjavil eden izmed njihovih odvetnikov, Liang Xiaojun.

Deset njihovih sorodnikov je v pismu pekinškemu tožilcu zapisalo, da so pridržane aktivistke »mlade, dobrosrčne in polne čuta za družbeno odgovornost«. »Teh pet deklet, za katere nas skrbi in jih imamo radi, ni naredilo napake, kaj šele kriminalnega dejanja,« so poudarili in dodali, da si osumljene »prizadevajo zagovarjati nacionalno politiko spolne enakosti«. »Podpiranje spolne enakosti in interesov žensk ni kriminal!«

Liang je na dan izpustitve za Guardian povedal, da so aktivistke bile izpuščene le pogojno in da še vedno obstaja možnost, da bodo obtožene kasneje. »Še zmeraj imajo omejitve svobode gibanja zato, da se ne bi vključevale v nadaljnje aktivistične akcije,« je nadaljeval. »V očeh policije so še vedno osumljenke, redno bodo morale obveščati oblasti, kje se nahajajo.«

Kitajska Komunistična partija ne tolerira organizirane opozicije in pogosto izvaja pritisk nad majhnimi aktivističnimi skupinami. Borcem za človekove pravice se je pripor zdel nenavadno strog ukrep, glede na to, da so dejanja žensk bila manjše razsežnosti in so jih povečini v kitajskih medijih odobravali.

V Telegraphu so poročali, da je Državni svet novembra lani izdal osnutke prvega kitajskega zakona proti nasilju v družini. Pobuda za to je nastala, ko je ženska v prvi državni tožbi poti spolni diskriminaciji tožila pokroviteljsko podjetje, ki je zavrnilo njeno prošnjo, ker je »napačnega« spola.

Mlade ženske na Kitajskem so pod velikim pritiskom »obvezne« poroke, samske ženske nad 27. letom pa ožigosane kot »ostanki«. Po podatkih nevladne organizacije All-China Women’s Federation je bilo skoraj 40 odstotkov poročenih ali žensk v zvezah deležnih fizičnega ali spolnega nasilja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.