Damjana Kolar

 |  Kultura

Barviti kolaži Coco Wasabi

V petek, 17. aprila ob 20.00 bodo v Kinu Šiška odprli razstavo kolažev mlade avstrijske umetnice Coco Wasabi, ki navdih za svoja umetniška dela črpa iz različnih obdobij umetnostne zgodovine, najdeni material osvobaja izvornih konvencij in ga enakopravno združuje z namenom ustvarjanja konfrontacije in novega diskurza.

Po besedah Vanesse Bersis Coco Wasabi uspe v svojih delih vzpostaviti ravnotežje med barvitostjo in rezkostjo črne ter bele barve. Samozavestno se loti vsake, tudi še tako eksplozivne teme in jo razgali pred očmi gledalcev. Kljub parafraziranjem in razgaljanjem simbolov, lahko v njenih delih prepoznamo neverjetno natančnost in občutek za razmerja, razporejanje ploskev, oblik, strukturo in barve.

Njene umetniške ekspedicije so polne nasprotij med klasiko in moderno, visoko in trivialno kulturo, harmonijo in kaosom, humorjem in resnostjo, ki se stapljajo druga v drugo. Papirnate delce izrezuje in lepi na najrazličnejše materiale, kot so platno, steklo in razglednice. Tako postopoma nastajajo dela, ki so osnovana na povsem novem in samosvojem likovnem redu ter kompozicijski dovršenosti, kar je glavna značilnost njenega umetniškega ustvarjanja.

Coco Wasabi (1984) je na dunajski šoli za umetnost dokončala umetniško prakso, trenutno pa zaključuje študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Pri delu z umetniškimi kolaži jo najbolj navdušuje jemanje podobe iz izvirnega konteksta in postavljanje v povsem nove svetove. Coco nenehno eksperimentira z rabo različnih vizualnih medijev, kot so tisk na papir, platno, ploščice, razglednice in steklo. Razstavlja od leta 2005, med drugim je sodelovala na dogodkih Dots 21 in Neni Art Collective & Yves Saint Laurent.