Tamara Kajtazović, STA

 |  Svet

Evropski parlament zahteva turško priznanje genocida nad Armenci

Evropski poslanci so z veliko večino sprejeli resolucijo, v kateri Turčijo pozivajo, naj prizna genocid nad Armenci. 24. aprila namreč mineva 100. obletnica začetka množičnih pobojev do 1,5 milijona Armencev v nekdanjem otomanskem cesarstvu. S tem priznanjem bi Ankara po mnenju evropskih poslancev odprla pot za resnično spravo med Turki in Armenci.

Armenija si prizadeva, da bi Turčija, pravna naslednica otomanskega parlamenta, priznala poboj kot genocid. A Turčija odločno zanika, da bi bili Armenci pred sto leti tarča genocida. Kot vztraja, je šlo za žrtve državljanske vojne, ubitih pa naj bi bilo nekaj sto tisoč in ne milijon in pol ljudi, med njimi tudi Turki. Prvo resolucijo na temo pokola Armencev v letih 1915-1917 je Evropski parlament sprejel že junija 1987 in v njej priznal, da je šlo za genocid.

Evropski poslanci v tokratni resoluciji Turčijo pozivajo, naj se končno sooči s svojo preteklostjo in prizna genocid nad Armenci ter tako omogoči spravo med narodoma. Med drugim zahtevajo tudi, da zagotovi dostop do arhivov o tragičnih dogodkih pred stoletjem. Kot še piše, bi morali obe državi brez postavljanja pogojev ratificirati in uresničiti že leta 2009 dogovorjene protokole o vzpostavitvi diplomatskih odnosov, odpreti meddržavno mejo, ki je zaprta že več kot 20 let, ter aktivno izboljšati odnose, še posebej v smislu čezmejnega sodelovanja in gospodarske integracije. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je že napovedal, da bo Turčija resolucijo ignorirala.

Turke je pred dnevi vznemiril že papež Frančišek, ki je vodil mašo po armenskih običajih in ob tem omenjeni pokol označil kot prvi genocid 20. stoletja. Ankara se je odzvala tako, da je odpoklicala svojega veleposlanika v Vatikanu. Erdogan je papežu v odzivu očital nesmiselne izjave in ga posvaril, naj takšne napake ne ponovi več.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.