Darja Kocbek

 |  Svet

Kdor dovoli vgraditi senzor, dobi cenejše zavarovanje

Kdor ima iPhone, vsaj v teoriji živi zdravo, saj te aparature družbe Apple zmorejo prek različnih aplikacij spremljati vsak korak svojega lastnika – med drugim merijo njegovo porabo kalorij, spodbujajo ga, naj se več giblje. Zapestnice za fitnes in pametne ure, kot je Apple Watch, ves čas spremljajo tudi srčni utrip lastnika. Ti podatki po poročanju Die Welt niso zanimivi le za lastnike teh naprav, ampak tudi za raziskovalce in zdravnike. Toda teh podatkov je preveč, da bi jih znanstveniki lahko obdelali.

Družbi IBM in Apple sta se zato odločili, da bosta skupaj razvili aplikacijo, ki bo podatke varno prenesla na splet, kjer jih bodo imeli na voljo zdravniki lastnikov pametnih naprav. Zdravniki bodo tako lahko na podlagi teh podatkov za svoje paciente pripravili načrt zdravljenja. Vsakdo se bo lahko tudi odločil, da bo svoje podatke anonimno dal na voljo tudi raziskovalcem. Pri analizi zdravstvenih podatkov naj bi uporabljali umetno inteligenco Watson, ki jo je razvil IBM. V IBM računajo, da se bodo zlasti mladi odločali svoje podatke posredovati raziskovalcem.

Da bi izvedbo projekta pospešil, je IBM že kupil družbi Phytel in Explorys, ki sta specializirani za upravljanje s podatki na področju zdravstva. V sodelovanju z družbo Johnson & Johnson namerava vzpostaviti sisteme za šolanje zdravnikov, sklenil je sporazum o sodelovanju s proizvajalcem medicinskih naprav Medtronic, ki proizvaja predvsem inzulinske črpalke. To sodelovanje je predvideno predvsem za pomoč diabetikom.

Po podatkih nemške javne TV ARD proizvajalci na sejmih predstavljajo vedno nove pametne ure, naprave za spremljanje telesnih aktivnosti, očala za zbiranje podatkov in druge naprave z vgrajenim senzorjem. Do leta 2018 naj bi se vrednost prodaje teh naprav povečala na 25 milijard evrov, kar je tri krat več kot zdaj. Da je te podatke mogoče analizirati in uporabljati, jih shranjujejo v oblaku.

Ti podatki ne zanimajo le lastnikov teh naprav in zdravnikov, zanimajo tudi zavarovalnice. Zavarovalnica Generali že sodeluje z južnoafriško zavarovalnico Discovery, ki prek programa vitality svojim zavarovancem ponuja preventivne preglede. Kdor se odloči za sodelovanje, dobi popust pri sklenitvi zavarovanja in pri različnih nakupih. Generali namerava to svojim zavarovancem v Nemčiji ponuditi do konca leta.

V organizacijah za varstvo potrošnikov niso navdušeni. Opozarjajo, da utegnejo zaradi tega dobiti zavarovanci z zdravstvenimi problemi slabše pogoje za zavarovanja v primerjavi s tistimi, ki se ukvarjajo s športom oziroma redno obiskujejo fitnes, kar bo privedlo do zmanjšanja solidarnosti med zavarovanci.

Pomisleke imajo tudi nekatere druge zavarovalnice, med katerimi je Allianz. »Študije kažejo, da je 2 do 2,5-odstotka izdatkov za zdravstvo v družbi povezanih s tem, da se nekateri ljudje premalo gibljejo. Zdaj optimistično pričakujemo, da bo aplikacija za fitnes ta delež zmanjšala za 10 odstotnih točk. To ne pomeni nič drugega kot to, da v promilih vidimo učinek,« pravi dr. Birgit König, ki je v Allianz pristojna za zasebno zdravstveno zavarovanje.

Podatki so tudi denar. Izvedenci pravijo, da so surovina prihodnosti, kar potrjujejo tudi napadi hekerjev na računalnike. Uporabniki aplikacij, ki zbirajo podatke o telesni aktivnosti, se po mnenju izvedencev ne zavedajo, kdo uporablja te podatke in kdo ima do njih dostop. Varstvo teh podatkov je šibko, saj so strežniki v ZDA.

V ZDA, kjer imajo sedež največje informacijsko-komunikacijske družbe, so do uporabe osebnih podatkov veliko manj zadržani kot v Evropi, poroča Neue Züricher Zeitung. Klinika Cleveland od leta 2009 svojim 40 tisoč sodelavcem prek programa »Shape Up & Go!« ponuja zdravstveno zavarovanje, kjer je višina premije odvisna od življenjskega sloga posameznika. V tej kliniki kadilcev sploh ne zaposlujejo več, kaj pričakujejo od svojih sodelavcev, je mogoče ugotoviti tudi po ponudbi brezplačnih programov za zmanjševanje telesne teže in prepovedi avtomatov za prodajo sladkih pijač in prigrizkov. Ker jim program »Shape Up & Go!« omogoča številne ugodnosti, se je 60 odstotkov sodelavcev odločilo, da delodajalec prek njega elektronsko nadzoruje njihovo zdravstveno stanje. Klinika Cleveland pa se kot delodajalec hvali, da zdaj stroški za bolniške rastejo po stopnji 3 odstotke na leto, prej so se povečevali za 8 odstotkov na leto.

Bolj uspešni kot bodo prikazani takšni programi, večji bo pritisk na delodajalce, naj te podatke posredujejo naprej. Tudi v Švici nekatere zavarovalnice že ponujajo ugodnejše premije za avtomobilsko zavarovanje tistim voznikom, ki dovolijo v avtomobil vgraditi senzor, ki beleži podatke o načinu vožnje. Ko govorimo o zbiranju podatkov v avtomobilu, na delovnem mestu ali v fitnesu, je vprašanje vedno isto: Ali dovolim uporabo mojih osebnih podatkov v zameno za ugodnosti, opozarja novinar Giorgio V. Müller.

Da zdravstveni podatki ne sodijo v oblak, razlaga Eva Wolfangel v komentarju na spletni strani Spectrum. Na spletni strani Web.de prav tako opozarjajo, da so pametne naprave hkrati koristne in vohuni. Njihova tehnologija namreč omogoča pridobitev veliko več podatkov, kot se uporabnik zaveda. Tehnično je recimo mogoče, da pametni telefon ugotovi, kako dobro je njegov lastnik spal in ali je vinjen.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.