Damjana Kolar

 |  Kultura

Praznik knjige in branja

Slovenski dnevi knjige v organizaciji Društva slovenskih pisateljev se v jubilejni, 20. izdaji selijo s Kongresnega trga na novo lokacijo pred Mestno hišo, na Stritarjevi ulici pa bo potekal sejem s stojnicami 25 založb. Festival, ki bo pod geslom (Iz)berimo! potekal od 20. do 24. aprila, bo poleg obilja knjig, ponudbe založb, ponudil tudi širok spremljevalni program, namenjen vsem generacijam. Letos so literarne dogodke iz ustaljenih prostorov preselili tudi v Pediatrično kliniko, ženski zapor na Igu ter Dom za ostarele na Taboru.

V središču dogajanja bodo aktualni slovenski avtorji ter okrogle mize, na katerih bodo različni strokovnjaki obravnavali dileme, vizije in vzgibe našega današnjega literarnega življenja. Ljubitelji knjig bodo lahko prisluhnili tudi gostom iz tujine; iz Kanade prihajata Endre Farkas in Carolyn Marie Souaid, Jud in kristjanka iz Libanona; ki kot prijatelja in pisatelja, pesnika nastopata na mirovnih koncertih, pesniških branjih, na pogovorih pa bo publika spoznala tudi Dragana Velikića iz Srbije in Faruka Šehića iz Bosne ter Melanie S. Rose.

V programu Slovenskih dnevov knjige v Ljubljani se bodo odvijali še mnogi drugi dogodki: literarni sprehodi za najmlajše z Evo Škofič Maurer in Matjažem Pikalom, nastop nagrajencev literarno-likovnega natečaja Slovenski dnevi knjige, koncerti, žive instalacije pred Mestno hišo, na ogled pa bo tudi Zlata kletka-pesniško inovativno-eksperimentalna instalacija Glorjane Veber, ki jo avtorica posveča Javni agenciji za knjigo, ki je (p)ostala hiša večnih rentnikov. "Pooseblja vse tiste pojme tranzicije, s katerimi se soočamo zadnjih dvajset let: korupcija, nepotizem, klientelizem. Očitno bomo kulturo očistili na koncu. Osvobodimo poezijo iz Zlate kletke - osvobodimo JAK," pravi Glorjana Veber, ustanoviteljica Inštituta IRIU.

V okviru festivala bodo 22. aprila podelili letošnjo nagrado kritiško sito, ki jo za najboljše delo na slovenskem knjižnem trgu podeljujejo kritiki. Nominirani so Polona Glavan, Vesna Lemaić, Katarina Marinčič, Boris A. Novak in Katja Perat. Slovenski dnevi knjige bodo potekali tudi v Mariboru, Ormožu, Celju, Kopru, Kungoti ter v Gradcu in Trstu. V vseh mestih se bodo Slovenski dnevi knjige 23. aprila spojili z Nočjo knjige.