Denis Vičič, STA

 |  Politika

Ustavno sodišče: »Odločitve v primeru Patria še ni.«

Na pisanje Reporterja, da so ustavni sodniki že odločili o ustavni pritožbi Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča ter sodbo v zadevi Patria razveljavilo, se je odzvalo ustavno sodišče. »Sodniki so tudi danes nadaljevali s sejo, na kateri obravnavajo pritožbe pravnomočno obsojenih v zadevi Patria, a odločitve še niso sprejeli,« sporoča.

Reporter je sicer poročal, sklicujoč se na neuradne vire, da naj bi ustavni sodniki obsodilne sodbe zoper Janšo, Črnkoviča in Krkoviča razveljavili in zadevo vrnili v ponovno sojenje na okrajno sodišče.

»Formalno pravno bi tako veljalo, da so Janša, Črnkovič in Krkovič zdaj nedolžni, pri čemer pa obstajata predvsem dva scenarija novega sodnega postopka v zvezi z vprašanjem zastaranja. Po sedaj veljavnem kazenskem zakoniku bi bil zastaralni rok dve leti od razveljavitve pravnomočne sodbe, torej bi zadeva zastarala aprila 2017, če seveda ne bi že prej prišlo do epiloga. Po drugi različicipa bi morali glede zastaranja uporabiti določbe kazenskega zakonika, ki so veljale v času domnevne storitve kaznivega dejanja, torej določbe iz leta 2005. Po teh določbah bi zastaranje nastopilo po desetih letih od storitve kaznivega dejanja, torej že avgusta letos,« so zapisali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.