V razpravi nova organizacija nujne medicinske pomoči

Na ministrstvu za zdravje so predstavili novo organizacijo nujne medicinske pomoči (NMP), ki bo v celoti začela delovati predvidoma v začetku leta 2019. Nujno medicinsko pomoč bo neprekinjeno izvajalo 12 urgentnih centrov in 18 satelitskih urgentnih centrov, prav tako bodo terenu na voljo nujna reševalna vozila ter reanimobili. Program je bil že deležen kritičnih odzivov, predvsem v lokalnih skupnostih, kjer ne bo urgenc oz. satelitov.

Organizacija sistema NMP je zasnovana tako, da bo neprekinjeno nujno medicinsko pomoč izvajalo 12 urgentnih centrov - 10 na novo izgrajenih urgentnih centrov ter ljubljanska in ptujska urgenca, ob tem pa še 18 satelitskih urgentnih centrov. Kriterij pri postavljanju mreže NMP je oddaljenost oz. dostopnost krajev do urgentnega centra ter število prebivalcev. Zdravniki v zdravstvenih domovih, ki bodo izvajali dežurno službo v ambulanti, ne bodo več zadolženi za nujne primere, pač pa bodo te obravnavali bodisi v urgentnem centru bodisi reševalci na terenu. Zdravstveni domovi bodo tako sčasoma ponoči zapirali vrata. Bodo pa v okviru teh zdravstvenih domov v nenehni pripravljenosti nujna reševalna vozila, v katerih bodo zdravstveni reševalci, ter reanimobili z zdravniki. Mreža predvideva, da bo po Sloveniji predvidoma 60 nujnih reševalnih vozil ter 35 reanimobilov. Dva dispečerska centra v Mariboru in Ljubljani, ustanovljena naj bi bila še letos, bosta glede na klice na številko 112 razporejala mobilne enote in reanimobile po terenu.

Cilj reorganizacije nujne medicinske pomoči naj bi bil po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celerc enovit, vsem bolnikom enako dostopen, kakovosten in varen sistem nujne medicinske pomoči.

Na NMP so se že kritično odzvali v Kamniku. Direktor kamniškega zdravstvenega doma Sašo Rebolj je recimo opozoril, da »z ukinitvijo nujne medicinske pomoči v Kamniku in njeno preselitvijo v Domžale Kamnik izpade iz desetih minut, kolikor je še zadnji možni čas za oživljanje«. Kamniški župan Marjan Šarec pa je dejal, da delovna skupina, ki je pripravila osnutek mreže, »očitno ignorira 11.500 podpisov, ignorira naša mnenja in različne proteste«.

Pravilnik organizacije nujne medicinske pomoči je v javni obravnavi, ki bo trajala 30 dni. Po besedah ministrice bodo vse pripombe pregledali, preučili in tudi upoštevali, če bodo smiselne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.