Še naprej se obeta razprodaja državnih naložb

© Tomaž Lavrič

Socialni partnerji z dopolnjenim osnutkom strategije upravljanja državnih naložb niso zadovoljni. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je pred sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) dejal, da so temeljna izhodišča osnutka strategije upravljanja kapitalskih naložb države tudi po dopolnitvah ostala nespremenjena. »V bistvu ne gre za strategijo upravljanja, pač pa za strategijo razprodaje premoženja,« je povzel.

ESS je namreč po mesecu dni znova obravnaval osnutek strategije upravljanja kapitalskih naložb države. Dokument je dopolnjen z nekaterimi pripombami sindikatov in delodajalcev, a sindikalisti opozarjajo, da se izhodišča niso spremenila in še naprej obetajo razprodajo. Semolič je ponovno opozoril, da pri privatizaciji ne smejo biti v ospredju finančni, temveč socialni, ekološki, politični učinki. »Ta del dokumenta je zagotovo pomanjkljiv še naprej,« je ocenil. Napovedal je še, da bodo vztrajali pri zaustavitvi aktualnih prodajnih postopkov do sprejema strategije, klasifikacije naložb in sprememb prevzemne zakonodaje.

Socialni partnerji so dobili tudi osnutek klasifikacije državnih naložb na strateške, pomembne in portfeljske. Med približno 100 podjetji, ki jih ima v lasti, so za državo strateškega pomena energetska in infrastrukturna podjetja ter tudi Krka in Zavarovalnica Triglav. V teh družbah naj bi država zadržala vsaj 50 odstotkov plus eno delnico, je razvidno iz osnutka strategije. 22 podjetij je uvrščenih med strateške, 23 med pomembne in 57 med portfeljske naložbe. V pomembnih naložbah bo država zadržala 25 odstotkov plus eno delnico, v portfeljskih naložbah pa upravljalec državnega premoženja, to je Slovenski državni holding (SDH), ni obvezan ohraniti kontrolnega deleža in jih torej lahko proda.

SDH s prodajo nadaljuje po spisku. Do zaključka prodaje Telekoma naj bi prišlo v dveh tednih. V Mladini pa smo objavili intervju z avstrijskim ekonomistom dr. Joachimom Beckerjem, ki je med drugim dejal: »Ta podjetja, ki zdaj kupujejo vaše družbe in slaba posojila, so zgolj posredniki, ki upajo, da bodo v kratkem času podjetja prodali naprej, po višji ceni.« Becker med drugim razlaga tudi, kako so vse avstrijske politične stranke ugotovile, da je bil umik države iz avstrijskega telekoma napaka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.