Tamara Kajtazović

 |  Svet

Župan migrantov

© Norwegian Refugee Council

Vsakič ko ladja z begunci prispe v obalno mesto Pozzallo na Siciliji, jih župan mesta Luigi Ammatuna slavnostno oblečen pričaka in pozdravi. »Želim jim pokazati, da je celo mesto navdušeno, da jim je uspelo priti sem in želim jim pokazati spoštovanje, ki si ga zaslužijo,« pravi.

Kot piše Norveški svet za begunce (Norwegian Refugee Council – NRC), je Pozzallo že zgodaj postalo mesto, solidarno do tistih, ki so pobegnili in preživeli prečkanje do Sicilije. Župan pravi, da nikoli ni dobil pritožb meščanov zaradi pozitivnega odnosa do beguncev.

Sam nikoli ne bo pozabil junija 2014, ko so mu sporočili, naj se pripravi, da bo v mesto prispela ladja z migranti, vključno s 45 ljudmi, ki smrtonosnega prečkanja niso preživeli. »Bila je ladja s 45 ljudmi, ki so se zadušili. Bil je grozljiv prizor. Videl sem polomljena telesa, tega prizora nikoli ne bom pozabil,« pripoveduje. Ko je pričakal preživele, je nosil simbol italijanske zastave. »S tem sem želel beguncem izraziti, da jih ne sprejemam samo jaz, ampak cela skupnost Pozzalla. Bilo je skorajda kot uradna slovesnost in izraz solidarnosti z družinami umrlih beguncev,« pravi.

To pomlad so se uresničili županovi strahovi o povečanju žrtev – italijanska reševalna operacija Mare Nostrum je bila pred božičem ukinjena in v letošnjem letu je že več kot 1600 beguncev utonilo v Sredozemskem morju. »Operacija Mare Nostrum je zagotavljala, da je bilo veliko ljudi hitro rešenih. Ko je bila ukinjena, sem se bal, da bo še več trupel prispelo v naš zaliv,« razlaga Ammatuna. A obljublja, da bo v zalivu še naprej pričakal vsako ladjo – tudi ladjo z mrtvimi begunci na krovu. »Pomembno je pokazati spoštovanje. Ne samo tistim, ki so izgubili svoja življenja, ampak tudi njihovim družinam. Obstaja razlog, da so se ljudje podali na to potovanje. Raje bi sicer bil župan beguncem, ki so pobegnili vojni in bedi, ne pa župan, ki sprejema mrtve ljudi,« pravi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.