Darja Kocbek

 |  Politika

Junckerjevi komisarji prebivajo v bruseljskih hotelih

V skladu s pravilniki, ki veljajo za evropske institucije, se morajo predsednik evropske komisije, evropski komisarji in njihovi uradniki preseliti v Bruselj. Za to selitev prejmejo nadomestilo v višini dveh mesečnih plač. Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je po poročanju Euractiva novembra lani, ko je začel svoj 5-letni mandat, za preselitev iz Luksemburga v Bruselj tako dobil 51 tisoč evrov.

Ta denar je tudi vzel, čeprav se je odločil, da bo živel v hotelu. Eden od uradnih govorcev evropske komisije pojasnjuje, da je Junckerjeva hotelska soba dejansko kot »opremljeno stanovanje«. »Zelo smo oddaljeni od Bele hiše in združitve moči na enem mestu. Politični problemi EU se dogajajo v državah članicah,« je utemeljeval Junckerjevo bivanje v hotelu.

Luksemburžan 51 tisoč evrov, ki jih je prejel za preselitev, očitno ni porabil za izboljšanje medijske ponudbe, saj se je pred kratkim pritoževal, da je prisiljen »celo noč« gledati TV program Euronews. Tudi Francoz Pierre Moscovici, ki je preden je postal evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve, živel v Parizu, je v Bruslju šele pred kratkim najel stanovanje.

Juncker in komisarji menda v Bruslju raje bivajo v hotelu kot v stanovanju predvsem zato, ker morajo v skladu z usmeritvami sedanje evropske komisije, ki je bolj politična kot prejšnje, biti več prisotni na medijsko pokritih dogodkih v svojih domačih državah članicah. To pomeni, da manj časa preživijo v Bruslju.

Da morajo večkrat stopiti pred novinarske mikrofone v svojih domačih državah članicah, namerava od evropskih poslancev zahtevati tudi evropski parlament. O tem bo konferenca predsednikov odločala v četrtek, 30. aprila. Tako naj bi se z letom 2016 število »zelenih tednov«, ko poslanci niso v Bruslju, ker imajo aktivnosti zunaj evropskega parlamenta, povečalo s sedanjih sedem na enajst.

Nekateri evropski poslanci so bili v prejšnjih mandatih celo tako varčni, da so prenočevali kar na kavčih v svojih pisarnah. Zaradi tega so sprejeli pravilnik, ki jim to prepoveduje. Lahko pa na teh kavčih še vedno dremajo podnevi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.