Erjavec: Moj obisk v Moskvi ob dnevu zmage je prava rešitev

Velika zmagoslavna parada ruske vojske ob 60. obletnici konca druge svetovne vojne. Pred 10 leti so se parade udeležili skoraj vsi pomembni svetovni voditelji.

Velika zmagoslavna parada ruske vojske ob 60. obletnici konca druge svetovne vojne. Pred 10 leti so se parade udeležili skoraj vsi pomembni svetovni voditelji.
© Profimedia

Predsednik republike Borut Pahor se je odločil, da bo Slovenijo na slovesnosti ob koncu druge svetovne vojne v Moskvi 9. maja zastopal zunanji minister Karl Erjavec. Erjavec je prepričan, da je to prava odločitev, ki »kaže, da ima Slovenija suvereno zunanjo politiko«. Evropski svet je namreč priporočal, naj se visoki predstavniki držav članic EU vojaške parade v Moskvi ne udeležijo.

Moskva je vabilo na vojaško parado poslala 68 predsednikom držav, tudi Pahorju, ter voditeljem Združenih narodov, Sveta Evrope, Unesca in Evropske unije. Iz Kremlja so sporočili, da je udeležbo potrdilo okoli 30 predsednikov držav oziroma vlad. Zaradi napetih odnosov med Moskvo ter Washingtonom in Brusljem zaradi Ukrajine v rusko prestolnico med drugim ne bo voditeljev Velike Britanije in Francije ter ameriškega predsednika Baracka Obame. Kot smo v Mladini že pisali, bo velika vojaška parada ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne v Moskvi tako prikaz odnosov med državami, ne zgolj spomin na zmago nad nacizmom. »Rusko povabilo na vojaško parado v Moskvo so zavrnile ZDA ter skoraj vse članice Evropske unije. Nemška kanclerka Angela Merkel se je znašla tako, da je na parado ne bo, a bo Putina obiskala naslednji dan. Medtem sta Grčija in Ciper edini članici, ki sta napovedali udeležbo na paradi. Njuni voditelji se bodo pridružili kitajskim, severnokorejskim, srbskim, beloruskim …« je zapisal Klemen Košak.

Erjavec se bo udeležil slovesnosti, med katerimi bo tudi sprejem in polaganje vencev na grobove žrtev druge svetovne vojne, ne pa tudi vojaške parade. Erjavec je dejal, da je glede na dobre odnose Slovenije in Rusije, ki ju med drugim povezuje tudi Ruska kapelica, dobro, da Slovenija pošilja zunanjega ministra in ne na primer veleposlanika, kot bo to storila večina držav EU. »Da gre zunanji minister, kaže na to, da imamo suvereno zunanjo politiko,«je zatrdil zunanji minister. V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB so odločitev o udeležbi Erjavca pozdravili. Predsednik zveze Tit Turnšek je sicer dejal, da je bil to političen odziv, a »boljše to, kot nič«. Po njegovem bi bilo dobro, če bi v Moskvo šel Pahor, ampak je Erjavčev položaj dovolj visok za tako pomemben dogodek in gre za primerno zastopanje Slovenije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.