Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Polna zaposlenost ne pomeni raja na trgu dela

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi se hvali, da politika negativnih obrestnih mer učinkuje. Svetovalec za investicije Mike Mish Shedlock ga sprašuje, za koga. Brezposelnost v Španiji se je namreč povišala na 23,7 odstotka, rekordno visoko stopnjo brezposelnosti imajo v Franciji, pa tudi v Avstriji. V EU in območju evra po podatkih evropskega statističnega urada sicer pada, a je še vedno bistveno višja kot pred krizo.

Francozi so prepričani (34 odstotkov), da imajo visoko brezposelnost zato, ker podjetja zanima zgolj čim višji dobiček, zato ne zaposlujejo. Da se brezposelnost v Franciji do leta 2017 ne bo znižala, pa je prepričanih kar 75 odstotkov državljanov.

V Nemčiji, kjer uradna stopnja brezposelnosti pada in so politiki začeli govoriti o polni zaposlenosti, po poročanju Die Zeit ljudi ne čaka paradiž, kajti v prihodnje bo od 30 do 40 odstotkov manj zaposlitev za nedoločen čas. Tudi visoko kvalificirani bodo delali projekte, kar pomeni vsaki dve ali tri leta za drugo podjetje. To pomeni, da ne bodo imeli stalne službe in s starostjo ne bodo mogli računati na povečevanje plače.

Ob hvalisanju o zniževanju stopnje brezposelnosti in obljubah polne zaposlenosti stroka nemške politike sprašuje, kako dobra so delovna mesta, ki so ustvarjena na novo. Vse več zaposlenih je namreč zaradi izčrpanosti prisiljenih vzeti bolniški dopust. Medtem ko so najbolje in najslabše plačanim plače močno zrasle, se srednji razred vse bolj krči.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.